<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny milliardær flytter formuen til Sveits

«Som å løpe 100-meter med slalåmstøvler», sa eiendomsinvestor Geir Hove om formueskatten i fjor. Nå er formuen overført til sønnen i Sveits.

Publisert 13. feb.
Oppdatert 13. feb.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 375 ord
Eiendomsinvstor Geir Hove har overført store deler av eiendomsselskapet til sønnen i Sveits. Foto: Odd Mehus/BT

Geir Hove, Norges 100. rikeste mann, har overført mesteparten av aksjene i hans Realforum til sønnen Mathias Toppe Hove som er bosatt i Luzern i Sveits. 

NRK omtalte saken først.

Pappa Geir har fremdeles kontrollen ettersom han sitter med A-aksjene, men overføringen gjør at Hove sparer millioner av kroner i formueskatt. Han er ifølge Kapital god for 4 milliarder kroner.

– Uten å gjøre dette grepet kunne jeg ikke ha konkurrert i det norske eiendomsmarkedet mot de som har flyttet ut og ikke lenger betaler formuesskatt, sier Hove til statskanalen.

– Samtidig som rentenivået har gjort næringseiendom langt mindre verdt, spiser formue- og eiendomsskatt opp det man kan reinvestere i grønn omstilling.

Realforum er et av Bergens største eiendomsselskap, og har kjen­te ei­en­dom­mer som Zacha­ri­as­bryg­gen, kjøpesenteret Xhibition og en rekke hoteller i porteføljen.

«Håper på masseinnvandring»

Hove er den seneste i en lang rekke formuerende personer som tar grep og sender formuen utenlands etter Støre-regjeringens store økning i formueskatt de seneste årene. Mer enn 40 prosent av formuene på listen over Norges 400 rikeste styres fra utlandet.

– Dette handler ikke om å øke formuen eller spare personlig skatt. Dette handler om å sikre bedriftens fremtid. Selv trenger jeg ikke mer penger, for å si det slik, sier Hove til NRK.

Sønnen Mathias flyttet til Sveits i fjor sommer. Han er også engasjert i eiendomsbransjen og har studert eiendomsmegling ved BI.

– Når det gjelder Mathias, trives han så godt i Sveits at jeg frykter at han blir der. Men jeg håper på en masseinnvandring fra Sveits til Norge etter neste stortingsvalg, sier Hove.

Fordel å flytte

Hove har både i 2023 og 2022 advart mot harde tider i eiendomsbransjen. Realforum slanket betydelige andeler gjelden før rentene virkelig begynte å bite, men fjorårets overskuddet ble fremdeles halvert fra året før.

Da Finansavisen omtalte Realforums resultater i sommer, ønsket ikke Hove å svare om hvorvidt formuen skulle til Sveits. Han var imidlertid tydelig på at investorer som flyttet ville oppnå en stor fordel over de som valgte å bli værende.

«Investorer som sitter i utlandet fremfor Norge har en kjempefordel når de skal gjøre investeringer her. For norske investorer blir formueskatten som om de skulle løpe 100-meter med slalåmstøvler, mens utlendingene i piggsko. Jeg kjenner til ingen andre land som tilgodeser utenlandske investorer slik som Norge» uttalte Hove den gang.