<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardbot til Alibaba

Alibaba får bot på nær 1,45 milliarder dollar for brudd på konkurranseregler.

Publisert 30. des. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 192 ord
BØTER: Jack Ma, grunnlegger av Alibaba, får megabøter. (c) Minipig5188 | Dreamstime.com

Den kinesiske netthandelsaktøren JD.com vant på fredag en rettssak mot sin konkurrent Alibaba, som ble ilagt en bot på 1 milliard yuan, tilsvarende omtrent 1,45 milliarder kroner, for brudd på konkurranselovgivningen.

Høyesterett i Beijing konkluderte med at Alibaba har misbrukt sin markedsdominans ved å tvinge selgere til tvungen eksklusivitet. Dette innebærer en praksis hvor plattformer krever at selgere kun tilbyr sine varer på én spesifikk bedrifts plattform eller tjeneste.

JD.com uttalte at denne praksisen har forårsaket alvorlig skade for dem, ifølge en uttalelse publisert på deres offisielle WeChat-konto. JD.com la til at de ikke har ytterligere kommentarer utover det som allerede er sagt i uttalelsen.

«Denne dommen er ikke kun en rettferdig avgjørelse til støtte for JDs kamp mot monopolet, men også et betydningsfullt øyeblikk for å bevare rettferdighet og konkurranse i markedet gjennom rettsstatens prinsipper,» het det i uttalelsen.

Videre sier uttalelsen: «Dette vil markere et vesentlig øyeblikk i Kinas juridiske prosess mot monopolvirksomhet».

En talsperson for Alibaba informerte Reuters om at de er kjent med dommen og «respekterer rettens avgjørelse». I 2021 ble Alibaba også ilagt en rekordstor bot på 2,75 milliarder dollar etter å ha blitt funnet skyldig i å ha misbrukt sin markedsdominans».