<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nedgraderte Kina-gjeld: Ansatte bedt om å holde seg unna – nedsablingen fortsetter

Moody's anbefalte ansatte å holde seg hjemme etter Kina-nedgradering. Likevel fortsetter nedsablingen.

Publisert 7. des. 2023
Oppdatert 7. des. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 574 ord
Article lead
lead
SLITER MED VEKSTEN: Kinesisk økonomi. Her fra Shanghais finansdistrikt. Foto: NTB

Tidligere denne uken ble det kjent at Moody's Investors Service nedgraderte utsiktene for kinesisk statsgjeld fra «stabile» til «negative». I forkant av nedgraderingen ble Moody's-ansatte i Shanghai og Beijing bedt om å jobbe hjemme, opplyser to ansatte med kjennskap til saken til Financial Times.

– De ga oss ingen grunn... men alle vet hvorfor. Vi er redde for inspeksjoner fra myndighetene, sier en Kina-basert Moody's-medarbeider, og viser til beskjeden som skal ha blitt gitt av enkelte avdelingsledere fredag i forrige uke.

Samtidig skal Moody's ha anbefalt Hongkong-baserte analytikere midlertidig å unngå reiser til det kinesiske fastlandet.

Ifølge avisen understreker det amerikanske kredittratingbyråets anbefalinger til sine ansatte uroen mange utenlandske selskaper har rundt det å drive forretninger i verdens nest største økonomi, der enkelte aktører har opplevd politirazziaer, utreiseforbud for ansatte og arrestasjoner i lys av spenningen mellom Kina, USA og deres allierte.

Fortsetter nedsablingen

Moody's holder seg imidlertid ikke i skinnet, og nedgraderer torsdag utsiktene for ytterligere 10 kinesiske selskaper. Vurderingene går fra å være stabile til negative.

Onsdag nedjusterte Moody's åtte kinesiske banker.

Denne gangen er det ni kinesiske forsikringsselskap, pluss et tilknyttet utenlandsk datterselskap, som Moody's nedgraderer utsiktene for. Selskapenes rating holdes uendret.

Nedgraderingen kommer som følge av nedgraderingen av utsiktene for Kinas gjeld fra stabilt til negativt, med en fortsatt en A1-rating, skriver Moody's i oppdateringen. A1-ratingen er den høyeste i kategorien upper medium grade.

Forsikringsselskapene som rammes:

Forsikringsselskaper med nedjusterte utsikter:

Selskap Rating
China Export & Credit Insurance A1
China Life Insurance A1
China Life Insurance (Utenlandsk datterselskap) A1
China Life P&C Insurance A1
China Pacific Life Insurance A1
China Pacific Property Insurance A1
China Railway Captive Insurance A3
CNPC Captive Insurance A2
ICBC-AXA Assurance A2
PICC Property and Casualty A1
Kilde: Moody's

I tillegg beholdes stabile utsikter for tre kinesiske forsikringsselskaper, som har ratinger lavere enn modusen A1 hos de 10 nedjusterte. De tre er:

Forsikringsselskaper med uendrede utsikter:

Selskap Rating
New China Life Insurance A2
PICC Life Insurance A2
PICC Reinsurance A3
Kilde: Moody's

– Overrasket om det utløser noe

Beijing har gjennomsøkt kontorene hos flere USA-baserte konsulentselskaper tidligere i år og eksempelvis ble lokale ansatte hos due diligence-selskapet Mintz arrestert etter det sentrale myndigheter karakteriserte som «nasjonale sikkerhetsbekymringer.»

– Vi har sett aksjoner mot due diligence-selskaper og andre bedrifter, men disse har vært motivert av problemer utover bare negative kommentarer, sier Kina-analytiker Michael Hirson hos New York-baserte 22V Research til Financial Times.

– Jeg ville bli overrasket om Moody's rating-grep, som kun er basert på et argument om utsiktene, utløser noe som helst i nærheten av å ligne en åpenbar aksjon mot selskapet. Men hvordan myndighetene håndterer dette vil åpenbart være en test investorer og næringsliv følger nøye med på, fortsetter han overfor avisen.

Det kinesiske finansdepartementet har uttrykt skuffelse over byråets vurdering, og påpekt at økonomien har fortsatt å bedre seg i 2023, til tross for en kompleks og alvorlig internasjonal situasjon.

I oktober var president Xi Jinping tydelig på at en rask nedgang i veksten og økt risiko for deflasjon ikke ville bli tolerert. Dermed økte regjeringen budsjettunderskuddet til det høyeste på over tre tiår. Underskuddet har som andel av BNP ikke overskredet 3 prosent på lenge, men har i 2023 steget til 3,8 prosent.