<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Positive signaler fra det amerikanske opsjonsmarkedet

Ikke bare Dark Pools-investorer forventer et realt børsoppsving på Wall Street. Det gjør også opsjonsinvestorene. Den såkalte Skew-indeksen fortsetter trenden videre nedover, et klart tegn på at interessen for kjøpsopsjoner fortsatt er sterk. 

Publisert 24. nov. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 604 ord
Mer børsmoro: Optimismen råder i det amerikanske opsjonsmarkedet, som igjen gir signaler om nye aksjeklyv på Wall Street.    Foto: Julia Nikhinson/AP/NTB

– Kjøpssignalene fra amerikanske Dark Pools er klart tiltakende når de virkelig store børsfiskene i USA nå sikrer seg godt med aksjer på de mer bilaterale markedsplassene. Det vitner om fortsatt god fart på Wall Street inn mot årsskiftet, skrev vi i Kapital for få uker siden. 

Der viste vi til data fra amerikanske Dark Pools, som slo fast at det i slutten av oktober var flere kjøpere enn selgere blant kapitalinstitusjoner og internasjonale hedgefond, aktører som av ymse årsaker ønsker å handle på de mer anonyme bilaterale handelsarenaene – og som på bransjehold omtales som Dark Pools. 

Vårt budskap om at kjøpsiveren her nettopp var et godt tegn på at det brede aksjemarkedet også skulle videre opp, har vært en helt riktig spådom – det amerikanske aksjemarkedet har tatt ny sats, og siden slutten av oktober har S&P 500 steget med over seks prosent. 

I disse innflytelsesrike investormiljøene er altså flertallsholdningen at selv om den ledende amerikanske børsindeksen S&P 500 har steget med over 14 prosent så langt i år, skal den ytterligere opp i tiden som kommer. Men også fra det amerikanske opsjonsmarkedet er det nå en overvekt av investorer som sikrer seg kjøpsopsjoner og som dermed tror på en ytterligere aksjeopptur på Wall Street. 

Posisjonerer seg for rentekutt 

For ta en titt på helningen til den såkalte Skew-indeksen (søkeord: Skew index), en indeks som måler fordelingen mellom kjøps- og salgsopsjoner på aksjer som inngår i S&P 500-indeksen:

En økende etterspørsel etter salgsopsjoner, typisk for å sikre aksjeporteføljer mot kursfall, drar Skew-indeksen oppover. Omvendt: Skew-indeksen faller når investorene kjøper større mengder kjøpsopsjoner, noe som altså vitner om en økende fremtidsoptimisme. 

Tar vi for eksempel utgangspunkt i kurvehelningen siste halvår, har den korrigert ned med litt over ti prosent. Den finansielle tolkningen er altså denne – selv etter årets S&P 500-opptur – at amerikanske opsjonsinvestorer fortsatt er optimistiske med tanke på nye indeksløft. 

Dette tror vi i stor grad skyldes forventninger om gradvise amerikanske rentekutt, for fundamentalt sett er det vanskelig for en investor å forsvare nye kursoppganger når man vet at S&P 500-indeksen i dag handles til en P/E på rundt 24. Dette er blant annet betydelig høyere enn snittet av europeiske aksjer. 

Mildere renteretorikk fra den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell gir nå reell renteoptimisme, noe som også spiller seg ut i rentemarkedet, der lange amerikanske statsobligasjonsrenter på bare få uker har kommet kraftig ned. 

At USA går inn i en fase med mindre inflasjons- og rentestøy har også bidratt til at enkelte investeringsbanker nå ser mer optimistisk på aksjeutsiktene. Storbanken HSBC, for eksempel, forventer at de globale aksjemarkedene vil stige med rundt 15 prosent innen slutten av 2024, mens Morgan Stanley spår S&P 500 ytterligere opp. Slike prognoser støtter naturligvis opp under optimismen også blant amerikanske opsjonsinvestorer.   

Historisk signifikans

Skew-indeksen beveger seg stort sett i intervallet mellom 130 og 160. Et høyt indeksnivå kan også tolkes som at investorene mener sannsynligheten for et ekstremt, og ukjent, utslag på S&P 500-indeksen (tail-risk) har økt. Men i dag ligger indeksnivået godt under nivået ved halvårsskiftet, da indeksverdiene toppet under all rentestøyen, og i opsjonsmarkedet råder derfor oppfatningen at det er mindre sannsynlig at såkalte sorte svaner, det vil si brå og uventede hendelser, vil slå inn mot Wall Street i tiden som kommer. Dette øker risikovilligheten blant aktørene i det amerikanske opsjonsmarkedet.

Opsjonsindeksen har høy forklaringskraft opp mot hva som skjer videre på det amerikanske aksjemarkedet. For se på dette: Fra begynnelsen til midten av juni i år falt Skew-indeksen markert, med et solid sommerrally for S&P 500-indeken i etterkant. Som vi altså argumenterer for her, er de relativt sett lave indeksverdiene i det amerikanske opsjonsmarkedet en god indikator på at nye aksjeoppganger nå venter på Wall Street.