Skadeskutte kinesiske eiendomsaksjer skjøt fart i Hongkong torsdag etter at kilder med kjennskap til saken opplyste Bloomberg om en «white list» av 50 utviklere Beijing mener kvalifiserer til finansiering.
Listen, som inkluderer flere selskaper som har misligholdt gjelden, skal være i ferd med å bli sluttført og kan ifølge nyhetsbyrået bli sendt ut i løpet av dager.
Hang Seng Mainland Properties-indeksen endte opp 6,3 prosent, anført av CIFI Holdings som steg hele 55 prosent. Blant andre vinnere var Sino-Ocean Group med 28 prosent oppgang, mens Country Garden, Kaisa Group, Agile Group, Guangzhou R&F Properties og Logan Group alle klatret 11-18 prosent.
– Vil tilby usikrede lån
Kinesiske myndigheter er villige til å strekke seg langt for å få den skakkjørte eiendomssektoren på rett kjøl, og kan for første gang noensinne tillate banker å tilby usikrede kortsiktige lån.
Som en del av den nye krisepakken vurderer Beijing å utstede såkalte arbeidskapitallån til de 50 kvalifiserte utviklerne. I motsetning til andre typer lån som vanligvis krever tomt eller aktiva som sikkerhet, vil de nye lånene være usikrede og tilgjengelige i den daglige driften – og ifølge Bloomberg-kildene potensielt frigjøre kapital for gjeldsbetaling.
Nomura tror rallyet i eiendomsaksjer vil fortsette på kort sikt.
«Men vi forventer ikke at eiendomsaksjer vil overprestere over tid før vi får klarhet i om boligsalget finner bunnen. Et stort spørsmål nå er om kommersielle banker har tilstrekkelige insentiver til å øke sin finansielle eksponering mot eiendomsutviklere som har misligholdt gjelden», heter det ifølge Wall Street Journal i et analysenotat ført i pennen av analytiker Jizhou Dong.
Lemper på forskuddskrav
Som nok en støttende faktor for eiendomssektoren trekker Saxo-strateg Redmond Wong overfor avisen frem at den kinesiske sentralbankens Shenzhen-avdeling vil redusere kravene til forskuddsbetalinger ved kjøp av sekundærboliger.
– Bankene er under økt press for å bære tap ved restrukturering og rullering av lån. Investorer bør analysere private eiendomsutviklere for å skille vinnerne fra taperne, sier han.
Beijings stadige stimulanser har hittil ikke klart å demme opp for fallet i eiendomssektoren, som utgjør mer enn 20 prosent av kinesisk økonomi. Verdien av solgte boliger i Kina var i de ti første månedene av 2023 3,7 prosent ned fra samme periode i fjor, viste tall fra Kinas statistikkmyndigheter nylig.
– Bunnen ikke nådd
I forrige uke hevdet sjeføkonom for Kina i Macquarie, Larry Hu, at bunnen ennå ikke er nådd for kinesisk eiendom. Han baserte seg på at tiltakene myndighetene har rullet ut siden november i fjor har vært rettet mot å forbedre utviklernes tilgang til finansiering.
«Tiltakene så langt har vært fokusert på å øke etterspørselen. Men regjeringen har ikke tatt tak i det største problemet: kredittrisikoen tilknyttet eiendomsutviklere. (...) Uten en «lender of last resort» kan det lett oppstå en selvoppfylt tillitskrise lett ettersom fallende salg og økt risiko for mislighold forsterker hverandre. For enkelte store utviklere har kredittrisikoen økt raskt i det siste», skrev han ifølge CNBC i et notat.