<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Energien har endret seg veldig

Publisert 19. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 372 ord
Foto: Thomas Bjørnflaten

Årets kredittanalytiker:
Ole André Kjennerud
DNB Markets

Alder: 38
Utdannelse: Mastergrad i samfunnsøkonomi fra UiO, delvis UiB
Erfaring: Startet karrieren som makroøkonom i DNB Markets, kredittstrateg fra 2019

I et år der prisingen i aksjemarkedet og obligasjonsmarkedet gjør at det sistnevnte fremstår som et mye mer lukrativt alternativ enn det har gjort det foregående tiåret, er det DNB Markets’ Ole André Kjennerud som stikker av med tittelen som årets beste kredittanalytiker.

Han viser til at man nå kan kjøpe investment grade-obligasjoner med en yield på rundt syv prosent og “trippel A-lignende ting” på fem prosent. Høyrente, men med en fornuftig risikoprofil, gir et sted mellom ti og tolv. Dette gjenspeiler seg også i kundeforespørslene, der flere som tidligere fokuserte mest på aksjer nå tar kontakt.

– Nå ser de mye mer aktivt på obligasjoner, enten som en langsiktig verdiinvestering eller for oppbevaring av penger i påvente av bedre muligheter i aksjemarkedet. Energien rundt obligasjonsmarkedet har endret seg veldig de siste tolv månedene – man får nå betalt for risiko på en helt annen måte enn i aksjemarkedet, sier Kjennerud.

Man får nå betalt for risiko på en helt annen måte enn i aksjemarkedet.
Ole Andre Kjennerud

Den observante leser vil ha merket seg at kategorivinneren startet karrieren som makroøkonom, noe som ikke akkurat er en ulempe i det nye virket. Spesielt lavrisikokreditt er drevet av makro, i form av renter. Det som skjer i USA er alfa og omega, og Kjennerud forteller at det også er mye snakk om hvordan store trender spiller inn på oppfatningen av hva som vil være normal rente fremover. Han viser til at for eksempel Larry Summers har argumentert sterkt for at man kanskje vil ha en langsiktig normalrente opp mot fire–fem prosent.

– Det er noe helt annet enn det vi har hatt det siste tiåret. På slike nivåer vil obligasjonsmarkedet automatisk bli mer interessant for investorer, og gjennom økt investoretterspørsel vil det også være en finansieringskilde for flere selskaper.

Kreditt 2023 2022 2021
Ole André Kjennerud (DNB Markets) 27,6%
22,27%
12,40%
Thomas Eitzen (SEB) 21,7%
24,22%
n.a.
Alexander Jost (Arctic Securities) 8,4%
11,33%
n.a.
Thomas Eitzen, SEB Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Alexander Jost, Arctic Securities Foto: Sebastian S. Bjerkvik