<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Staten (s)løser ikke alt, men noe

Jeg er usikker på om den eneste løsningen er å la staten investere enda mer skattepenger, skriver Sebastian Martens Harung i Kameo.

Publisert 17. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 416 ord
REGULERINGER BREMSER VEKST: Jeg ville heller hatt en gründerpakke som gir bedre rammevilkår, skriver Sebastian Martens Harung (bildet) i dette tilsvaret til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Foto: Eivind Yggeseth

Det er fantastisk med en næringsminister som bryr seg, lytter til gründere og til og med responderer på min kronikk i Finansavisen. Et eksempel til etterfølgelse! I kronikken etterlyste jeg tettere samarbeid med finansminister Vedum for å legge bedre til rette for norske oppstartsbedrifter.

I sitt svar fremhever Vestre en foreslått gründerpakke på 220 millioner kroner som skal forvaltes av Innovasjon Norge, samt mer penger til Investinor, som investerer i bedrifter i tidlig fase. Det er bra! Men jeg er usikker på om den eneste løsningen er å la staten ta mer risiko ved å investere enda mer skattepenger.

Vestre gir en slags forsikring om at finansministeren er på saken, og mens vi venter har jeg invitert Vedum på kaffe, som i skrivende stund er i ferd med å bli kald

Jeg ville heller hatt en gründerpakke som gir bedre rammevilkår. For utfordringene for oss og mange andre norske gründere handler ikke alltid om tilførsel av kapital, men om reguleringer som bremser veksten. Det hjelper ikke med mer penger om man har et regelverk som hindrer oss i å skalere og konkurrere på like premisser som resten av Europa.

For en oppstartsbedrift er det en vesentlig forskjell om markedet man henvender seg til er på 5 millioner eller 450 millioner mennesker.

Som sjefen i StartupLab skriver i en Shifter-kronikk: «Vi kan ikke kreve at politikerne skal sy puter under armene til gründerne, men vi kan forvente at politikere ikke står i veien for ambisiøse gründere som vil løse viktige globale samfunnsutfordringer». Selv om vi ikke nødvendigvis løser globale utfordringer, har han et viktig poeng. Gjør det enklere for gründere og selskaper i oppstarts- og vekstfasen å vokse.

Vi både vil og kan tenke stort, men blir hindret av manglende fart på implementering av EU-forordningen for folkefinansieringen. Den hadde gitt oss muligheten til å skalere og konkurrere på like premisser som resten av Europa. Og den vil gjøre det bedre for bedrifter som sårt trenger kapital, og for småsparere og investorer som ønsker avkastning over bankrenten, og som behøver økt forbrukerbeskyttelse.

Forordningen har nå ligget på Finansdepartementets bord i snart to år. I november er den et krav i våre naboland. Vestre gir en slags forsikring om at finansministeren er på saken, og mens vi venter har jeg invitert Vedum på kaffe, som i skrivende stund er i ferd med å bli kald.

Sebastian Martens Harung

Adm. direktør og grunnlegger av Kameo