<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytiker sparket etter å ha kjøpt mat til kjæresten

En senioranalytiker i Citibank har fått sparken etter at han på en jobbreise kjøpte mat til både seg og sin partner – og løy om det på refusjonsskjemaet. 

Publisert 16. okt. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 626 ord
DYRT: Det ble noen kostbare måltider for Citibank-analytikeren som fikk sparken etter å ha forsøkt å få refundert måltidene til både seg og sin partner.  Foto: Dreamstime

En Citibank-analytiker har fått sparken etter å ha løyet på et refusjonsskjema for handler under 100 dollar, melder Financial Times mandag. 

Citibank vant rettsaken som gikk i London mot den tidligere analytikeren Szabolcs Fekete, som fikk sparken etter å ha sendt inn refusjonsskjema som inkluderte kaffe og smørbrød for hans partner.

Fekete benekter selv at han har løyet, og skylder i stedet på veldig små kaffer.

Gikk til sak mot banken

Fekete, en tidligere senioranalytiker, gikk til sak mot banken og hevdet at han var blitt urettferdig og usaklig oppsagt etter at banken hadde avskjediget han på grunn av utgiftene han sendte inn etter en tre dagers arbeidsreise til Amsterdam i begynnelsen av juli 2022.

Ifølge retten er det enighet om at Fekete, som hadde jobbet i Citi siden 2015, reiste sammen med partneren sin til hovedstaden i Nederland. Han skal deretter ha sent inn refusjonsskjemaet sitt sent i juli 2022, hvor han hevdet at beløpene var langt innenfor bankens grense på 100 euro pr. dag. Likevel informerte en avdelingsleder ham om at den ville bli avvist fordi de trodde måltidene på kvitteringen hadde vært for to personer, skriver FT. 

Til dette skal analytikeren ha svart via epost: «Jeg var på forretningsreise alene, og jeg hadde 2 kaffer fordi de var veldig små.»

Avdelingslederen: «Kvitteringen ser ut til å ha to smørbrød, to kaffer og en annen drink... Hevder du til at dette ble konsumert av deg?»

Fekete: «Ja, det er riktig... Den dagen hoppet jeg over frokost og hadde bare 1 kaffe om morgenen. Til lunsj hadde jeg 1 smørbrød med en drink og 1 kaffe på restauranten og tok en annen kaffe tilbake til kontoret med meg og hadde det andre smørbrødet om ettermiddagen... Det fungerte også som middagen min.» 

Etter ytterligere spørsmål fra avdelingslederen svarer Fekete: «Alle mine utgifter er innenfor den daglige grensen på 100 euro. Kan du vennligst redegjøre for hva bekymringen din er, fordi jeg tror ikke jeg må rettferdiggjøre spisevanene mine i så stor grad.»

Intern etterforsking

I begynnelsen av august løftet avdelingslederen saken om refusjonsskjemaet opp til etikkavdelingen i Citi, og en intern etterferskor var utnevnt og fikk stilt spørsmål til Fekete under et Zoom-møte samme måned. 

Fekete ble blant annet spurt om han hadde delt et måltid med pasta pesto og bolognese med sin partner, men han benektet dette. Litt senere i august innrømmet derimot Fekete at hans partner, som ikke jobber i Citi, hadde konsumert noe av maten. Dette bidro til at Citis etterforskning i oktober i fjor kunne konkludere med han brutt selskapets retningslinjer vedrørende refusjonsskjema og at han hadde løyet under den interne granskningen. 

Etter en disiplinærhøring, hvor Fekete hevdet at han hadde vært sykmeldt og gått på medisiner i flere uker etter Amsterdam-turen mens han svarte på spørsmål angående refusjonsskjemaet – i tillegg skal han i denne perioden ha mistet et nært familiemedlem – ble senioranalytikeren sparket for grov uaktsomhet i november 2022. 

– En stilling med tillit

Den britiske dommeren konkluderte med Citi hadde rett til å sparke Fekete ettersom han var «ansatt i en stilling med tillit i en global finansinstitusjon», og dommeren skal også ha bemerket at saken ikke handlet om pengebeløp, skriver FT. 

«Jeg har akseptert at refusjonsskjemaet kan ha blitt sendt inn ved en feil. Imidlertid mener jeg at en oppsigelse knyttet til anklagen om at en ukorrekt fremstilling alene vil falle innenfor rammene av en rimelig respons fra en ansvarlig arbeidsgiver,» skriver retten i dommen. 

«Selv om refusjonskravet hadde blitt sendt inn under en misforståelse, var det en forpliktelse for saksøkeren å innrømme og rette opp situasjonen ved første anledning. Jeg aksepterer at den saksøkte forplikter seg til ærlighet fra sine ansatte,» la retten til.

Citi har i etterkant av avgjørelsen sagt seg fornøyde med dommen, mens Fekete ikke har svart på FTs forespørsel om kommentar.