<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det vil tynge oljemarkedet

Oljeblokaden i Libya er i ferd med å bli opphevet og 500.000 fat pr. dag kommer tilbake til markedet. Oljeprisene styrer mot en negativ uke.

Publisert 27. sep.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 276 ord
LØSNING: Libya-avtale kan sende 500.000 fat pr. dag tilbake til oljemarkedet. Her foran landets sentralbank. Foto: NTB

Oljeprisene beveger seg nokså sidelengs fredag.

Brent-olje for november-levering står i 71,25 dollar pr. fat, opp 0,2 prosent (16 cent) siden midnatt, men ned fra 71,42 dollar pr. fat. WTI november-olje står i 67,84 dollar pr. fat, opp 0,3 prosent så langt i dagens handel.

Saudi-Arabias beslutning om å gå for markedsandeler fremfor pris sendte oljeprisene nedover torsdag, og Brent-oljen styrer mot rundt 4 prosent nedgang for uken.

Oljefloke løser seg opp i Libya

Samtidig har libyske fraksjoner blitt enige om å utnevne en ny sentralbanksjef, noe som ifølge Bloomberg baner vei for å løse en konflikt som har holdt Libyas produksjon nede.

– Den nye avtalen mellom Libyas østlige og vestlige administrasjoner kan sende mer enn 500.000 fat pr. dag tilbake til markedet på kort sikt. Det tynger sentimentet, sier investeringsstrateg Han Zhong Liang i Standard Chartered i Singapore til nyhetsbyrået.

Oljeprisene har svingt denne uken, og fått støtte fra en fortsatt spent situasjon i Midtøsten hvor Israel ikke viker fra standpunktet om å kjøre videre med bombingen av Hizbollah-mål i Libanon, noe som undergraver  forsøkene på å lande en våpenhvileavtale.

USA-produksjon blåser bort

Vi tar også med at orkanen Helene torsdag slo inn over vestkysten av Florida som en kategori 4-storm med vindstyrker på opptil 250 kilometer i timen. Natt til fredag ble orkanen nedgradert til en «sterk kategori 2» med vindstyrke på nærmere 180 kilometer i timen.

USAs orkansenter National Hurricane Center (NHC) har advart om potensiell katastrofal stormflo, og alarmen har gått i flere delstater. Ifølge en oppdatering fra Bureau of Safety and Environmental Enforcement hadde orkanen stengt rundt en fjerdedel av oljeproduksjonen i Mexicogulfen pr. torsdag.