<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fiasko for stor Norsun-kunde: Sparker ledelsen og 200 ansatte

USA-satsing feilet, og nå mister toppsjefen, finansdirektøren og 200 ansatte jobben i forbindelse med en større restrukturering.

Publisert 18. sep.
Oppdatert 18. sep.

Solpanelprodusenten Meyer Burger Technology nedbemanner og sparker ledelsen etter et mislykket forsøk på å etablere en fabrikk i USA, melder Bloomberg.

Som en del av en større restrukturering vil rundt 200 av det sveitsiske selskapets 1.050 arbeidsplasser kuttes, i tillegg til at konsernsjef Gunter Erfurt og finansdirektør Markus Nikles forlater selskapet.

Styreleder Franz Richter går over i en rolle som arbeidende styreleder, og tar samtidig over konsernsjefens ansvar.

Har avtale med Norsun

Norske Norsun fikk i fjor en stor waferkontrakt med nettopp Meyer Burger. I den forbindelse sa styreleder John Andersen i Norsun:

«Dette kan bli en ganske stor kontrakt. Vi har ikke sagt noe konkret om verdien på denne avtalen, men i lys av Meyer Burgers ekspansjonsplaner, og EU-diskusjonene om grønn omstilling, kan det bli en veldig stor kontrakt.»

Da Meyer Burger i vinter gjorde store kutt i sin europeiske virksomhet, sa Andersen:

«Vi har en tett og god dialog med Meyer Burger, og har fortsatt et ønske om å levere til dem. Men nå blir det mer aktuelt å levere til deres amerikanske modulproduksjon.»

Nå kan det se ut som det sveitsiske solselskapet også sliter tungt i USA.

Norsun har i dag én fabrikk i Årdal som nærmest har vært totalt nedstengt siden i fjor høst. Selskapet har også store planer om å etablere waferproduksjon i USA, og i sommer ble det kjent at Tulsa i Oklahoma var valgt som lokasjon. Den gangen skrev Reuters at det planlegges en investering på rundt 620 millioner dollar, tilsvarende drøye 6,5 milliarder kroner.

Tøff Kina-konkurranse

Ifølge Bloomberg understreker Meyer Burgers trøbbel den generelle tilstanden i solpanelbransjen i Europa og USA, der billige kinesiske løsninger nærmest dominerer.

Tidligere i år har Meyer Burger varslet nedstengning av et tysk anlegg på grunn av den kinesiske konkurransen, samt vurdert å selge teknologi og utstyr til kunder.

Med restruktureringen sikter Meyer Burger nå mot inntekter på 350 til 400 millioner sveitsiske franc fra 2026, hovedsakelig basert på eksisterende produksjonskapasitet og langsiktige avtaler med selskapets viktigste kunder, opplyser selskapet i en melding onsdag. Det tilsvarer mellom 4,4 og 5,0 milliarder kroner.

Videre venter Meyer Burger at driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) fra 2026 vil være på et mellomstort tosifret antall millioner franc.

Den Zürich-noterte Meyer Burger-aksjen er ned rundt 6 prosent onsdag formiddag. Siden nyttår har aksjen falt 96 prosent.