<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Arabere tar et kjempejafs

ExxonMobil har slitt med sitt hydrogenprosjekt i Texas, men håper det skyter fart nå som Abu Dhabi kjøper seg inn med 35 prosent. 

Publisert 4. sep.
Oppdatert 4. sep.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 360 ord
ADNOC-SJEF: Sultan Ahmed al-Jaber er også Emiratenes minister for industri og avansert teknologi. Foto: NTB

Abu Dhabis statlige oljeselskap Adnoc signerte onsdag en avtale om å kjøpe 35 prosent av ExxonMobils blå hydrogen-prosjekt i Baytown, Houston, skriver Financial Times.

FORNØYD: ExxonMobil-sjef Darren Woods. Foto: Bloomberg

Avtalen kan ifølge avisen bidro sette fart i prosjektet som har vært i limbo grunnet usikkerhet rundt støtten det vil få fra Washington. Baytown-anlegget ble nemlig ikke nevnt da USAs finansdepartement i desember i fjor la frem retningslinjer for hvordan skattelette vil bli fordelt på amerikanske hydrogenprosjekter.

ExxonMobil-sjef Darren Woods har truet med å legge ned prosjektet om det ikke ble godkjent for president Joe Bidens Inflation Reduction Act (IRA). Utfallet av høstens amerikanske presidentvalg har også bidratt til usikkerheten.

– Flere milliarder dollar – lett

Sheikh Khaled bin Mohammed bin Zayed al-Nahyan, sønn av De forente arabiske emiraters president, var til stede på signeringen av avtalen som ifølge Adnocs lavkarbon-direktør Michele Fiorentino kommer til å omfatte «svært betydelige» investeringer. 

– Vi snakker lett om investeringer i størrelsesorden flere milliarder dollar. Vi vil også fortsette å investere om markedet utvikler seg raskere og større enn planlagt, for å utvide anlegget med ytterligere kapasitet, sa Fiorentino ifølge Financial Times.

– Hvor sikker er den politiske situasjonen i USA? Vi vil kjøre prosjektet videre med antakelsen om at alt vil være vel og bra innen vi tar den endelige investeringsbeslutningen, fortsatte han, og pekte videre på at USA og Emiratene signerte en samarbeidsavtale om fornybar energi i desember i fjor.

– Avhengige av Washington

ExxonMobil skriver i en uttalelse etter signeringen at avtalen med Abu Dhabi er «avhengig av støtte fra føderale myndigheter og nødvendige regulatoriske tillatelser», og at investeringsbeslutningen vil bli tatt neste år, med produksjon planlagt til 2029.

Baytown vil, om det realiseres, bli verdens største lavkarbon-hydrogenanlegg med en målsetning om å produsere 1 milliard kubikkfot (bcf) blått hydrogen pr. dag. Blått hydrogen lages av gass (hovedsakelig metan), men med teknologi for å fange opp CO2-utslippene som oppstår.

Blått hydrogen vil ifølge prognoser avisen viser til stå for drøye 75 prosent når USA i 2030 ventes å bli verdens største hydrogenprodusent. Grønt hydrogen, laget av fornybar strøm, vil utgjøre resten.