<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verdikollaps i Aker Horizons

Verdiene i Akers fornybarselskap har falt med over syv milliarder kroner på ett år.

Publisert 30. apr.
Oppdatert 30. apr.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 483 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Kristian Røkke i Aker Horizons. Foto: Ivan Kverme

Den verdijusterte egenkapitalen (NAV) i Aker Horizons var på 8,7 milliarder kroner ved slutten av første kvartal, ifølge kvartalsrapporten som ble publisert tirsdag morgen.

Ved slutten av fjerde kvartal i fjor var verdiene på 10,8 milliarder kroner, mens de var på 10,2 milliarder kroner ved slutten av tredje kvartal. I andre kvartal var verdiene på 11,1 milliarder, mens de var på 15,8 milliarder i første kvartal.

Med andre ord har verdiene falt med 7,1 milliarder kroner på ett år.

Kontantbeholdningen var på 3,3 milliarder kroner ved slutten av kvartalet, og sammen med en kredittfasilitet på 500 millioner euro gir det samlede likvider på 8,9 milliarder kroner. Selskapet har 2,5 milliarder kroner i utestående gjeld som forfaller til neste år, og rett under 4 milliarder som utløper i 2026.

Aker Horizons har rast på børsen i år med et kursfall på 35 prosent, mens nedgangen det siste året er på nesten 70 prosent. Selskapet er nå verdt rett under 2 milliarder kroner.

Til sammenligning hentet Aker Horizons 4,6 milliarder kroner da Aker tok selskapet på børs, og en ny milliard i en rettet emisjon i november 2021. På toppen var selskapet verdt nesten 30 milliarder kroner.

Karbonfangstsatsing trekker ned

Det er utviklingen i børsnoterte Aker Carbon Capture som trekker ned verdiene. I fjerdekvartalsrapporten var karbonfangstsatsingen oppført til 3,5 milliarder kroner, men nå er den mer enn halvert til 1,5 milliarder etter et kursfall på 50 prosent i år.

I mars varslet Aker Carbon Capture og SLB (tidligere Schlumberger) at selskapene vil slå sammen sine respektive karbonfangstvirksomheter, og danne et joint venture-selskap.

Avtalen innebærer at SLB vil betale over 4 milliarder kroner for 80 prosent av aksjene i Aker Carbon Capture Holding (ACCH), hvor driften ligger. I tillegg vil vil Aker Carbon Capture holde igjen 400 millioner kroner i kontanter.

Ingen nedskrivninger i Mainstream

Som vanlig var det på forhånd knyttet spenning til om Aker Horizons ville foreta nedskrivninger i datterselskapet Mainstream.

Forsinkelser har gjort at selskapet havnet i mislighold med långivere og i slutten av juli i fjor børsmeldte Aker Horizons at Mainstream hadde påbegynt en rettslig restrukturering for de to datterselskapene Huemul og Condor i det søramerikanske landet. Prosessen ble gjort for å rydde opp i kapitalstrukturen, reforhandle gjeld og skyte inn ny kapital.

Verdiene holdes i ro på 7,7 milliarder slik at de unoterte eiendelene verdsettes til 10,4 milliarder – en sterk kontrast til verdiene analytikerne som følger selskapet legger til grunn.

For eksempel mener analytikerne i Clarksons at Mainstream-verdiene er 60 prosent lavere enn tallene Aker Horizons opererer med.

Mainstream hadde et driftsresultat på minus 687 millioner euro i fjor, eller 8,1 milliarder kroner regnet om til dagens dollarkurs. Aker Horizons opplyser at Mainstream måtte utsette rentebetalinger i første kvartal i år, noe som jekket opp nettgjelden til 840 millioner euro – rett under 10 milliarder kroner.