<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Harbour Energy kjøper Wintershall Dea

Harbour Energy kjøper Wintershall Dea for 11,2 milliarder dollar.

Publisert 21. des. 2023
Oppdatert 21. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 315 ord
OPPKJØPT: Brage-feltet i Nordsjøen, som tilhører Wintershall Dea. Foto: David Hecker/Wintershall Dea

Saken oppdateres.

Britiske Harbour Energy har blitt enige med eierne i det tyske olje- og gasselskapet Winterhall Dea om å kjøpe nær alle oppstrømeiendeler for 11,2 milliarder dollar – 115 milliarder kroner. Det skriver selskapet i en pressemelding torsdag.

Det inkluderer Wintershall Deas virksomhet i Norge, Tyskland, Danmark, Argentina, Mexico, Egypt, Libya og Algerie, samt lisensene for karbonfangst og -lagring i Europa.

Selskapets russiske eiendeler er ikke inkludert i avtalen.

Ryktene gikk

I november gikk det rykter om at De forente arabiske emiraters statlige oljeselskap, Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), vurderte å kjøpe opp Wintershall Dea.

Avtalen verdsatte selskapet til 11 milliarder dollar. Ifølge Bloomberg var det også kjent den gang at Harbour Energy snuste på selskapet.

TotalEnergies og Equinor er tidligere nevnt blant interessentene ved et mulig salg av Wintershall Dea, ifølge TDN Direkt.

Den tyske kjemikaliegiganten BASF er største eier av Wintershall Dea med sine 73 prosent. Investeringsselskapet LetterOne, eid av den russiske oligarken Mikhail Fridman, eier de resterende 27 prosentene.

Øker produksjonen betraktelig

Oppkjøpet vil tilføre Harbour Energy 1,1 milliarder fat oljeekvivalenter med 2P-reserver, og vil øke produksjonen med over 300.000 fat oljeekvivalenter pr. dag.

«Oppkjøpet forventes å transformere Harbour til en av verdens største og geografisk mest varierte uavhengige olje- og gasselskaper. Dette inkluderer betydelige porteføljer med gass i Norge og Argentina, samt komplementære vekstprosjekter i Mexico. Harbour vil også dra nytte av en økt reservetid og forbedrede marginer med lavere driftskostnader og lavere intensitet av klimagasser», skriver selskapet.

Oppkjøpet er også positivt for Harbours frie kontantstrøm, noe som støtter forbedrede og bærekraftige avkastninger til aksjonærene, står det videre.

Flere oppkjøp

Presset på olje- og gassprodusenter etter å kjøpe seg større har intensivert seg denne høsten, etter at ExxonMobil plukket opp Pioneer Natural Resources for 60 milliarder dollar, mens Chevron kjøpte Hess for 53 milliarder dollar.

ConocoPhillips skal også vurdere å by 170 milliarder kroner for den Permian-baserte skiferoljeprodusenten CrownRock.