Flere internasjonale medier viser mandag ettermiddag til at utfasing av fossil energi ikke er nevnt med et eneste ord i avtaleutkastet fra klimatoppmøtet COP28 i Dubai.
Utkastet, som nærmere 200 land må bli enige om, omtaler i stedet en rekke tiltak land «kan» gjøre for å bli netto utslippsfrie innen 2050. Blant annet nevnes reduksjon av «forbruk og produksjon av fossile brensler på en rettferdig og ordnet måte».
Kraftig Saudi-press
Flere land ønsker imidlertid at teksten skal gå enda lenger ved å inngå en historisk avtale om utfasing av fossile brensler, og ikke bare redusere forbruket og produksjonen. Både EU og Norge vil ta til orde for å fase ut fossil energi, unntatt fossil energi der utslipp kan fanges og lagres under bakken. Også USA og Canada ønsker et vedtak hvor utfasing er nevnt, skrev Reuters tidligere mandag.
Igjen er det Saudi-Arabia som bremser klimaforhandlingene. Financial Times hadde søndag kilder på at landet har lagt sterkt press på toppmøtets leder, De forente arabiske emiraters industriminister og sjef for Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc), Sultan al-Jaber, i retning av å endre fokus bort fra de olje- og gassproduserende nasjonene.
– Som en dødsdom
Reuters omtalte i helgen et brev fra OPECs kuwaitiske generalsekretær Haitham Al Ghais til medlemslandene om å «avvise enhver test eller formel som retter seg mot fossil energi i stedet for utslipp.»
Det kuwaitiske COP28-delegatet Yehya Naji Al-Hadban mener enhver fossil utfasing må skje «rasjonelt og logisk.»
– Begrepet «å fase ut» er en beslutning på linje med en dødsdom, sa han ifølge Financial Times søndag, og pekte på etterspørsel etter olje fra utviklingsland som «snur bordet» for å legge skylden for klimaendringene på oljeproduserende land.
Teresa Ribera, visestatsminister i Spania og co-leder av EUs forhandlingsteam i Dubai, karakteriserte motstanden fra OPEC-landene som «motbydelig.»
– Vi snakker ikke om å kvitte oss helt med fossil energi, men med mindre vi skaper betingelser (for utslipp) som sikrer utfasingen, vil det ikke skje. Vi vil fortsatt investere milliarder av kroner som skader klimaet vårt, sa hun.