<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Statlig klimafond tapte 20 mill. i solaksje på én dag

Solcelleinstallatøren Otovo kollapset på børs torsdag. For det statlige klimafondet Nysnø betyr det et verdifall på over 20 millioner.

Publisert 26. okt. 2023
Oppdatert 26. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 348 ord
STORE TAP: Siri Kalvig er adm. direktør i klimafondet Nysnø. Siden februar har fondet tapt over 160 millioner på ett selskap. Foto: NTB

Torsdag leverte Otovo tall for tredje kvartal. Før tallene hadde DNB-analytiker Helene Kvilhaug Brøndbo regnet seg frem til at solpanelselskapet har et kapitalbehov på 1,5 milliarder kroner innen 2030. Torsdag opplyste Otovo at selskapet vurderer kapitalinnhenting for å oppnå veksten som er planlagt. Torsdag ettermiddag ble aksjen handlet til 4,30 kroner – ned over 30 prosent.

Det statlige klimafondet, Nysnø Klimainvesteringer, er nest største aksjonær i solcelleselskapet Otovo. Med sine nesten 11 millioner aksjer i selskapet betyr dagens havari over 20 millioner kroner i papirtap – på én og samme dag.

Sluttkursen onsdag var 6,24 kroner, noe som ga aksjebeholdningen en verdi på 67,3 millioner kroner. Med dagens fall på 30 prosent er beholdningen nå verdt 46,4 millioner.

«Høyest mulig avkastning over tid»

Fondet har lenge vært en trofast støttespiller for solcelleselskapet. Det har vært en trist affære så langt. Aksjen er ned over 80 prosent siden noteringen i 2021. I februar bestemte fondet seg for å kjøpe seg ytterligere opp. På det tidspunktet var deres nesten 11 millioner aksjer verdt 215 millioner kroner.

Nå er de verdt 46,4 millioner – et papirtap på 168,6 millioner kroner.

Med Siri Kalvig i spissen skal fondet gjøre lønnsomme, langsiktige investeringer som bidrar til klimagassreduksjon. Staten eier 100 prosent av aksjene i fondet, og statens mål som eier er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer, skriver regjeringen på sine hjemmesider.

Nysnø har pr. andre kvartal 3,5 milliarder i forvaltningskapital. Pr. 30. juni 2023 har fondet hatt en positiv utvikling på sine investeringer på til sammen 305 millioner kroner siden oppstart i 2018.

Ny på listen

En ny aktør som har dukket opp på aksjonærlistene til solcelleselskapet er milliardæren Jens Dag Ulltveit-Moe. Ifølge aksjonærregisteret Holdings kjøpte han 256.151 aksjer tidligere i oktober. Dette er, etter dagens kursras, verdt 1,1 millioner, ned med 500.000.

Christian Stabell Eriksen med søsken via Centragruppen er også å se på listene. Centragruppen sitter nå på aksjer til en verdi av 2,9 millioner – ned fra 4,2 millioner i går.