<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Den største trusselen mot oljen

Oljeprisene stiger fredag etter en volatil uke tradere har brukt til å prise inn potensialet for at Iran kan bli dratt inn i Israel-krigen.

Publisert 13. okt. 2023
Oppdatert 13. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 384 ord
BYGGES OPP: Råoljelagrene i USA. Her fra Cushing, Oklahoma. Foto: NTB

Oljeprisene henter seg noe inn fredag, etter nedgangen torsdag kveld.

Brent desember-olje handles fredag morgen til 86,76 dollar pr. fat, opp 0,9 prosent (76 cent) siden midnatt, men ned fra 87,13 dollar da Oslo Børs stengte på «all-time high» torsdag ettermiddag.

WTI november-olje står i 83,86 dollar pr. fat etter en oppgang på 1,2 prosent siden midnatt.

Lagersjokk i USA

Utviklingen skjer etter at tall fra amerikanske energimyndigheter (EIA) viste en lagerbygging i råolje på 10,2 millioner fat i forrige uke, mot ventet bare 0,5 millioner fat.

Lavere kapasitetsutnyttelse i raffineriene, samt høyere nettoimport bidro til lagerbyggingen.

– Dette var til syvende og sist en veldig negativ EIA-rapport. Antakelsen er at lagrene øker fordi raffineriene har blitt stengt i løpet av vedlikeholdssesongen, sier energifutures-direktør Bob Yawger i Mizuho til CNBC.

Samtidig nådde USA råoljeproduksjon rekordhøye 13,2 millioner fat pr. dag i uken som gikk.

Iran-trusselen

De amerikanske lagertallene kommer i slutten av en volatil uke i oljemarkedet, der mandagen startet med kraftig etter det overraskende Hamas-angrepet som har satt Israel i brann. Tradere har ifølge Bloomberg brukt uken til å prise inn potensialet for at Iran kan bli dratt inn i konflikten. 

Wall Street Journal skrev at Iran bisto Hamas i planleggingen av angrepet – noe Iran gjentatte ganger har benektet. Teherans potensielle engasjement blir gransket av Biden-administrasjonen.

– Den viktigste trusselen mot oljen vil komme bare hvis Irans deltakelse blir bevist, sier markedsstrateg Charu Chanana i Saxo Capital Markets til nyhetsbyrået.

Kina-import falt 

Videre melder Reuters at USA torsdag innførte de første sanksjonene mot eiere av tankskip som frakter russisk olje priset over G7s pristak på 60 dollar pr. fat.

Vi tar også med at den kinesiske handelsbalansen for september fredag viste en råoljeimport på 11,13 millioner fat pr. dag, opp nesten 14 prosent på årsbasis, men ned fra 12,4 millioner fat pr. dag i august. 

Nyhetsbyrået påpeker at den solide august-importen kom før en forventet økning i drivstoffetterspørselen inn mot avviklingen av nasjonaldagsfeiringen i Kina (Golden Week)

Videre lanserte Kina i forrige uke en fjerde runde med importkvoter for råolje i år, noe som tok volumet så langt i år opp til 203,6 millioner tonn. Dette er opp 14 prosent fra samme periode i 2022.