<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slakter regjeringens boligpolitikk

I statsbudsjettet for 2025 er det få endringer av betydning i boligsektoren å spore. Det får bransjetopper til å reagere kraftig.

Publisert 7. okt.
Oppdatert 7. okt.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 564 ord
KRITISKE: Carl Geving (t.v.) og Henning Lauridsen er ikke særlig imponerte over regjeringens boligtiltak i statsbudsjettet. Collage: Finansavisen

Regjeringen la mandag fram sitt forslag til statsbudsjett for 2025 i Stortinget.

  • Én av endringene er at grensen for skattefri utleie av egen fritidsbolig og korttidsutleie av egen bolig foreslås økt til 15.000 kroner, fra 10.000 kroner.
  • I tillegg foreslår regjeringen å innføre en skattefri beløpsgrense på 15.000 kroner for salg av overskuddsstrøm i privat bolig.
  • Husbanken skal også neste år få en låneramme på 29 milliarder kroner hvis regjeringen får det som den vil – like mye som i år.
  • Det foreslås også å gi 20 millioner mer til raskere og enklere plan- og byggesaksprosesser.

Ellers er det lite å skrive hjem om for boligsektoren. 

Det får både Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge til å fyre på alle sylindre:

– Forslaget til statsbudsjett for 2025 er en stor skuffelse for de mange unge som opplever at muligheten for å eie egen bolig blir en stadig fjernere drøm, er adm. direktør i førstnevnte, Carl Gevings umiddelbare reaksjon.

– Lang periode med store utfordringer

– Resultatet etter tre år med regjeringens politikk er at færre har muligheten til å eie egen bolig, flere er avhengig av foreldrehjelp og boligbyggingen er på et historisk lavt nivå, utdyper han.

På samme tid har tilbudet av leieboliger falt, spesielt i Oslo. 

– Vi frykter at vi står foran en lang periode med store utfordringer i både boligmarkedet og leiemarkedet, fremhever Geving videre.

IKKE FORNØYD: Adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving kaller budsjettet en stor skuffelse. Foto: Eivind Yggeseth

Samtidig forteller regjeringen at det går godt med norsk økonomi. 

– Det er en fortelling som mange ikke kjenner seg igjen i, spesielt unge. Da holder det ikke å gjenta gamle boligpolitiske løfter fram mot neste stortingsvalg, poengterer Geving.

Norges Eiendomsmeglerforbund foreslår blant annet følgende:

  • I stedet for å smøre begrensede avgiftslettelser og skattelettelser tynt ut over mange, bør statsbudsjettet brukes målrettet til å gjøre boligmarkedet mer tilgjengelig for alle.
  • I stedet for å innføre flere byggerestriksjoner, bør regjeringen stimulere til økt boligbygging.
  • Regjeringen bør stille krav til kommuner, og bruke statsbudsjettet til å belønne presskommuner som oppnår måltall for boligbygging.
  • Styrking av BSU-ordningen ved å øke skattefradraget fra 10 til 20 prosent og utvide rammene for sparing.
  • Innføre en verdirabatt ved formuesskatt på sekundærbolig for å stimulere til økt boligproduksjon og økt tilbud av leieboliger.

– Manglende offensivitet

Også adm. direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen er kritisk.

– Regjeringens manglende offensivitet for å stimulere boligbyggingen er oppsiktsvekkende. Man kunne ganske så enkelt brukt mange ti-talls milliarder på målrettete tiltak for byggenæringen – som bygging av studenter-boliger og grunnlån til boligbygging via Husbanken, foreslår han.

OPPSIKTSVEKKENDE: Adm. direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen kaller regjeringens manglende offensivitet for å stimulere boligbyggingen oppsiktsvekkende. Foto: NTB

Eiendom Norge foreslår blant annet følgende tiltak for å stimulere til økt boligbygging:

  • Mer midler til Husbankens grunnlån til boligbyggere.
  • Kommunale kjøp i nyboligmarkedet for å få i gang boligprosjekter og stimulere til boligbygging.
  • Lavere formuesskatt på sekundærboliger.
  • Bygging av studentboliger der behovet er størst. Bevilgningen til 1.650 studentboliger i 2024 er for lite.
  • Avskaffelse av utlånsforskriften.