Regjeringen la mandag fram sitt forslag til statsbudsjett for 2025 i Stortinget.
Over dette skattlegges 85 prosent av det overskytende beløpet som skattepliktig inntekt. Skatten er på 22 prosent.
Det er ti milliarder mer enn da regjeringen overtok, men ingen økning fra i år. Etter budsjettforhandlingene hadde Husbanken i fjor en ramme på 30 milliarder kroner. I revidert budsjett havnet tallet på 32 milliarder. Det er altså tre milliarder mer enn det regjeringen foreslår nå. Regjeringen foreslår også en delramme til lån til studentboliger på 2,1 milliarder kroner.
Ellers er det lite å skrive hjem om for boligsektoren.
Det får både Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge til å fyre på alle sylindre:
– Forslaget til statsbudsjett for 2025 er en stor skuffelse for de mange unge som opplever at muligheten for å eie egen bolig blir en stadig fjernere drøm, er adm. direktør i førstnevnte, Carl Gevings umiddelbare reaksjon.
– Lang periode med store utfordringer
For tre år siden ble Hurdalsplattformen lagt fram med et overordnet mål om å redusere forskjeller mellom folk. Regjeringen varslet satsinger for en aktiv boligpolitikk, og lovet «at flere skal få mulighet til å eie egen bolig» og «legge til rette for å bygge flere boliger».
– Resultatet etter tre år med regjeringens politikk er at færre har muligheten til å eie egen bolig, flere er avhengig av foreldrehjelp i form av forskudd på arv eller gave for å kunne kjøpe egen bolig og boligbyggingen er på et historisk lavt nivå, utdyper han.
På samme tid har tilbudet av leieboliger falt, spesielt i Oslo hvor både privateide leieboliger (sekundærbolig) og selskapseide leieboliger (AS) har falt kraftig de senere år.
– Vi frykter at vi står foran en lang periode med store utfordringer i både boligmarkedet og leiemarkedet, fremhever Geving videre.
Samtidig forteller regjeringen at det går godt med norsk økonomi.
– Det er en fortelling som mange ikke kjenner seg igjen i, spesielt unge i pressområdene som må betjene høy husleie og sliter med å spare opp den egenkapitalen som kreves for å kjøpe egen bolig. Forskjellen mellom de som er innenfor og utenfor boligmarkedet øker i takt med boligprisene. Det blir ikke enklere med en pengepolitikk som gir høye renter over lengre tid enn land vi kan sammenligne oss med.
– Da holder det ikke å gjenta gamle boligpolitiske løfter fram mot neste stortingsvalg, poengterer Geving.
Norges Eiendomsmeglerforbund påpeker blant annet følgende:
– Manglende offensivitet
Også adm. direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, er kritisk.
– Gitt at vi nå er inne i det største tilbakeslaget for den viktigste norske fastlandsnæringen, nemlig boligbygging, kunne regjeringen ført en betydelig mer aktiv motkonjunkturpolitikk. Det er ikke grunnlag i regjeringens optimisme for boligbyggingen og norsk økonomi i 2025, sier han.
– Regjeringens manglende offensivitet for å stimulere boligbyggingen er oppsiktsvekkende. Man kunne ganske så enkelt brukt mange ti-talls milliarder på målrettete tiltak for byggenæringen – som bygging av studenter-boliger og grunnlån til boligbygging via Husbanken. Sistnevnte er ikke en gang en utgift, sier han.
– Selv om nyboligsalget nå er historisk lav, er byggingen fortsatt relativt høy, men dette vil snu i 2025, hvor ferdigstillelsen vil falle dramatisk. Først da vil det virkelig effekten av fallet i nyboligsalget på over 50 prosent slå inn i norsk økonomi og nasjonalregnskapet, poengterer han.
Eiendom Norge foreslår blant annet følgende tiltak for å stimulere til økt boligbygging: