<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
470 MILLIONER KRONER: Denne boligen i Port Andratx er til salgs for 41 millioner euro. Den består av fire bygninger med til sammen 13 soverom og 14 bad. Foto: Engel & Völkers

Økt fritaksbeløp på Mallorca-luksus

Drømmer du om en leilighet eller et hus på Mallorca? Det er mange perler til salgs, og med nye skatteregler er det nå blitt gunstigere å realisere drømmen.

Category iconBolig
    Publisert 5. juliOppdatert 8. juli
    Lesetid: 9 minutter

    Mallorca: Richard Branson, tidligere fotballspiller Jürgen Klopp, Andrew Lloyd Webber, den spanske kongefamilien og skuespillerne Brad Pitt, Michael Douglas og Mads Mikkelsen har allerede gjort det. Det samme har nordmenn som Ivar Tollefsen, Line Varner, Per og Erik Braathen og Carl Otto Løvenskiold. De har kjøpt bolig på den populære ferieøya Mallorca.

    Fra og med januar i år har en endring i formuesskatten på Balearene gjort det gunstigere å eie bolig på øygruppen i Middelhavet.

    – Tidligere var det skattefritak på Balearene for beløp opp til 700.000 euro, men fra og med 1. januar i år er skattefritaket økt til 3 millioner euro. Kjøper man et hus sammen med ektefellen er fritaksbeløpet dobbelt så høyt; altså 6 millioner euro, sier advokat Nacho Rodriguez, partner i advokatfirmaet RPP and Partners på Mallorca.

    I praksis betyr det at hvis et ektepar kjøper en bolig til for eksempel 5 millioner euro, vil formuesskatten være null. Dersom én person kjøper det samme huset, er skattefritaket 3 millioner euro – og vedkommende vil ifølge Rodriguez måtte betale 34.500 euro i skatt.

    – Spansk formuesskatt er en årlig progressiv skatt som starter på 0,28 prosent og slutter på 3,45 prosent, forteller Rodriguez.

    Luksus til 463 millioner kroner

    Med 19 kontorer på Mallorca er tyske Engel&Völkers (E&V) den største internasjonale eiendomsmeglerkjeden på øya. Selskapet etablerte seg på Mallorca i 1990. Med et samlet transaksjonsbeløp på 855 millioner euro ble 2022 et rekordår for E&V. I 2023 landet det samlede salget på 662 millioner euro; det tredje høyeste siden oppstarten.

    E&V har for øyeblikket en rekke boliger til salgs. En av disse er «Villa Ullastre» på La Mola i Port Andratx på vestkysten av Mallorca. Port Andratx er, sammen med Son Vida, de dyreste områdene på øya.

    LUKSUS: Villa Ullastre er smakfullt innredet, og byr på fantastisk havsutsikt. Foto: Engel & Völkers

    «Villa Ullastre» er til salgs for svimlende 41 millioner euro (463 millioner kroner). For denne nette sum får man en eiendom på 4.657 kvadratmeter, og fire bygninger med til sammen 13 soverom og 14 bad, terrasse på rundt 400 kvadratmeter, nydelig havutsikt og svømmebasseng.

    – Eiendommen ble lagt ut for salg i mars, og jeg har høye forventninger for salg i løpet av sommeren. Man kan vel si at kjøperen høyst sannsynlig er en milliardær (målt i euro, red.anm.). Kanskje det blir en av dem som gjerne besøker Mallorca med yacht, for eksempel David Geffen, Jeff Besos eller Alibaba-gründer Jack Ma, sier Hans Lenz, som leder E&Vs avdeling på sydvest-kysten.

    – KJØPEREN ER NOK EN EUROMILLIARDÆR: Det sier Hans Lenz i Engel & Völkers om Villa Ullastre. Foto: Lena S. Falck

    Han vil ikke gå ut med navnet på eieren, da «det dreier seg om en profilert tysk familie». Man kan i hvert fall konkludere med at familien har god smak. For mens mange av de nyere husene som er til salgs på Mallorca er kritthvite og upersonlige bokser er Villa Ullastre innredet i smakfulle farger, med tregulv og mye bruk av naturstein. Det er rett og slett hjemmekoselig der.

    På omvisningen møter Finansavisen kvinnen som tar seg av huset både når eierne er til stede og når de ikke er det.

    – Jeg styrer alt i dette huset og i hagen. Vi har jevnlig besøk av rengjørere og det utføres hagearbeid fire ganger i uken. Når eierne er til stede har jeg tolv mennesker som jobber for meg, forteller hun.

    Dagens eiere er nok litt bedagelige mennesker, for hovedhuset på to etasjer har heis…

    TIL SALGS FOR 15,5 MILLIONER EURO: Minimalistisk luksusvilla i Bendinat. Foto: Engel & Völkers

    – Et av de dyreste husene i Bendinat

    Hvis man ikke føler for å legge 463 millioner kroner på bordet, eller strengt tatt ikke trenger 14 bad, har E&V også andre objekter i området. Like i nærheten skal et tysk ektepar selge en bolig med fem soverom og ditto antall bad for 9,8 millioner euro (110 millioner kroner), og i Bendinat – 25 kilometer vest for Port Andratx – er en villa på over 1.000 kvadratmeter til salgs for 15,5 millioner euro (175 millioner kroner).

    Denne minimalistiske luksusvillaen i Bendinat inneholder fem soverom og bad, og en garasje med plass til fire biler. I tillegg har man et stort treningsrom, et flott utendørsbasseng og eget spaområde. Flere av rommene ut mot havet har kolossale vinduer fra gulv til tak. Soverommene har lekker parkett, mens resten av villaen – som sto ferdig for ett år siden – har gulv i naturstein.

    Kjøpere her i området tar ikke opp lån. De bruker av egne midler
    Hans Lenz

    – I dette området startet man å bygge for 50 år siden. Det er ikke flere tomter igjen i Bendinat, så her har utviklerne revet det gamle huset og bygget et nytt. Selv om dette er et av de dyreste husene i Bendinat forventer jeg å få det solgt i løpet av sommeren, sier Lenz.

    – Høye rentenivåer og valutautfordringer har vel en viss innvirkning på huskjøp som dette?

    – Nei, egentlig ikke. Kjøpere her i området tar ikke opp lån. De bruker av egne midler. Blant norske huskjøpere merket vi valutautfordringene for to år siden, men ikke nå lenger, hevder Lenz.

    30,8 MILLIONER EURO: «The Chameleon Villa 2.0» i Son Vida har sofistikert LED-teknologi med lyseffekter som får eiendommen til å fremstå som en kameleon. Foto: Engel & Völkers

    – Det bor ingen russere her

    Son Vida er et eksklusivt område like vest for Palma. Det fremstår litt som et «beskyttet samfunn», da man kun har én innkjørsel til området og må passere en vakt for å komme inn. I den øverste delen av Son Vida, Son Vida Hills, har man havutsikt, mens man i den nedre delen har utsikt over en av områdets tre golfbaner. Son Vida har også to 5-stjerners hoteller med restauranter, barer og treningssentre.

    – Familier med barn velger gjerne Son Vida fremfor Port Andratx, for her er det flere internasjonale skoler – til og med en skandinavisk skole – like ved, sier Gabriela Muñoz, sjef og partner i E&V Son Vida.

    Hun legger til at det bor flest tyskere i Son Vida, men også skandinaver, franskmenn, nederlendere og amerikanere.

    – For to år siden ble det åpnet direkteruter fra New York og Chicago til Mallorca. Da begynte amerikanerne å komme hit, og prisene gikk opp. Gjennomsnittsprisen her ligger nå på rundt 10 millioner euro, sier Muñoz.

    – Det bor ingen russere her. I Son Vida har vi gamle penger; ingen «show off», fortsetter hun.

    LUFTIG: Villaen i Son Vida har et svømmebasseng som kan heves og bli til en helipad. Foto: Engel & Völkers

    Det siste kan man begynne å tvile litt på når man ser «The Chameleon Villa 2.0» som er til salgs for 30,8 millioner euro (348 millioner kroner). På eiendommen er det en rekke skulpturer, sofistikert LED-teknologi med lyseffekter som får eiendommen til å fremstå som en kameleon (derav navnet), og et svømmebasseng som kan heves og bli til en helipad.

    – Med et boareal på 2.500 kvadratmeter, inklusiv en spa-avdeling på 800 kvadratmeter, er dette et av de største husene i Son Vida. Det kostet en formue å bygge i 2012, men fremsto opprinnelig som en steril klinikk. Den nye eieren, en tysker bosatt i London, har i 2023 investert mye i å gjøre det mer til et hjem, med nye møbler, lamper og tepper, sier Muñoz.

    Eiendommen består av tre hus, som blant annet inneholder ti soverom, ni bad, kinorom og vinkjeller. Det har tre svømmebassenger, hvorav ett innendørs.

    GOLFBANEUTSIKT TIL 3,89 MILLIONER EURO: – Prisen er kuttet med 20 prosent. Det er et kupp, sier Gabriela Muñoz i Engel & Völkers om denne villaen i Son Vida. Foto: Engel & Völkers

    Havutsikt og lettkledd kvinne

    Vi kjører videre inne på det lukkede området. Muñoz peker på et gigantisk hus, «Villa Solitaire» med vinduer fra gulv til tak i begge etasjer, lengst oppe i Son Vida.

    – Det er til salgs nå. Med en prislapp på 65 millioner euro (svimlende 734 millioner kroner, red.anm.) er det det dyreste huset til salgs på Mallorca for øyeblikket.

    Man ikke opp i slike summer. Muñoz har også et hus til salgs for «bare» 3,9 millioner euro. For dette får man et hus på 600 kvadratmeter i minimalistisk stil, med fem soverom og basseng.

    – Boligen ble bygget på 80-tallet, men ble renovert for tre år siden. Den har vært til salgs i syv måneder. Eieren må selge av personlige årsaker, og prisen er kuttet med 20 prosent. Det er et kupp, sier Muñoz.

    Vi drar videre til neste Son Vida-objekt, en treetasjes villa til 10,95 millioner euro (124 millioner kroner) med et areal på nærmere 700 kvadratmeter. Den sydvendte villaen, bygget i 2019, har en flott hage med palmer og utsikt over havet og over en av golfbanene. Den er bygget i moderne stil, men har mye farger i interiøret. Overalt henger det fotografier av en relativt lettkledd kvinne, angivelig den britiske eierens kone. Hvorvidt bildene følger med på kjøpet vites ikke.

    – Eieren, britiske Barry Houghton, bygget denne villaen og en nabovilla for å selge videre. Nabovillaen ble solgt for 11,5 millioner euro i fjor, forteller Muñoz.

    Lyst og usjenert i Palma sentrum

    Skulle man ønske et litt mer urbant liv har E&V også en rekke boliger til salgs i sentrum av Palma, til mer overkommelige priser enn villaene rundt Port Andratx.

    I et bygg som huser syv leiligheter i Palma-bydelen Calatrava skal det britiske ekteparet Sharon og Richard Pearce selge sin penthouse-leilighet på rundt 300 kvadratmeter. Prislappen er satt til 2,65 millioner euro (30 millioner kroner).

    – Vi elsker Palma, men nå ønsker vi noe mindre, og vi eier også en leilighet i Illetes sørvest for Palma. Vi er pensjonister, men som følge av Brexit kan vi ikke være på Mallorca i mer enn 90 dager i løpet av et år, forklarer Sharon Pearce og viser rundt i leiligheten.

    Leiligheten er lys og åpen, og trivelig innredet. Den inneholder fire soverom, hvert med tilhørende bad. En 52 kvadratmeters usjenert terrasse fremstår som en liten oase midt i sentrum. Som eier av en leilighet i bygget har man også tilgang til et innendørs svømmebasseng.

    På et bord i den ryddige stuen ligger en bok om sangeren Suzi Quatro, som regjerte hitlistene på 70-tallet.

    – Suzi er en nær venninne av meg. Hun har også en bolig her på Mallorca, sier Sharon Pearce.

    Fra herskapshus til seks leiligheter

    I Palma er E&V også involvert i et interessant byggeprosjekt. I en bygning fra 1556 i Palmas gamleby, kun tre minutters gange fra shoppinggatene Jaime III og El Borne, skal det nemlig bygges seks luksusleiligheter – hver av dem med egen terrasse.

    – Siden 2017 har det ikke vært lov til å bygge nye hoteller på Balearene uten å ha en eksisterende lisens. Dermed var det duket for å bygge flere privatboliger, og dette bygget ble kjøpt av tyske eiendomsutviklere for fem-seks år siden, sier Juan Llobera, arkitekten som har fått i oppdrag å restaurere bygget.

    Det 1.500 kvadratmeter store herskapshuset ble bygget av en rik kjøpmann for 468 år siden. Det har imidlertid stått tomt i 20 år, og det bærer det preg av. Alt er nedslitt og duer flakser inn og ut av vinduene.

    RENOVERINGSPROSJEKT I PALMA: I dette herskapshuset fra 1556 skal det bygges seks luksusleiligheter. Det hele skal stå klart i 2026. Foto: Lena S. Falck

    Bygget inneholder blant annet buer i stein, søyler og tykke takbjelker i tre, og det er høyt til taket. Noen av rommene er dekorert med vegg- og takmalerier.

    – Vi får ikke lov til å male over disse eldgamle maleriene, men vi kan oppføre en vegg utenpå. Takmaleriene har jeg tenkt å beholde som de er, sier Llobera.

    – Hvor mye investerer de tyske eiendomsutviklerne i dette prosjektet?

    – De har «et åpent budsjett», men vi snakker om temmelig mange millioner euro.

    Bygget, som har fått navnet Can Granada, vil stå klart i 2026, og vil også inneholde et felles svømmebasseng. E&V har satt en pris på 1,8 millioner euro for den minste av leilighetene (135 kvadratmeter). Den største leiligheten er på 346 kvadratmeter og vil inneholde fire soverom. Denne har en prislapp på 5,2 millioner euro (59 millioner kroner).

    – Alt arbeidet forbundet med å restaurere et historisk palass som dette gjør at slike muligheter sjelden byr seg på markedet. Can Granada tippes å bli den hotteste nye adressen i Palmas gamleby, sier Terence Panton, sjef for E&Vs avdeling i Palma sentrum.

    5-stjerners hoteller

    Man må ikke eie eget hus eller leilighet for å få luksusfølelsen. På Mallorca finnes det hele 65 5-stjerners hoteller. Et av de nyeste med 5-stjerner er Nobis Hotel i gamlebyen i Palma. Stockholms-baserte Nobis Hospitality Group pusset opp et palass fra 1100-tallet, og det tok seks år å ferdigstille hotellet som åpnet i oktober i fjor. I tillegg til 37 rom og suiter inneholder hotellet en hyggelig bar og restauranten NOI.

    NYTT LUKSUSHOTELL: Nobis Hotel i Palmas gamleby åpnet i oktober 2023. Foto: Lena S. Falck

    I august åpner Four Seasons Formentor helt nordøst på øya, og senere åpner også Mandarin Oriental Punta Negra Resort et luksushotell i Costa d’en Blanes sørvest på Mallorca. Det blir Mandarin Oriental Hotel Groups første resort i Spania.