<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekordvekst for leieprisene

I andre kvartal var det rekordsterk vekst for leieprisene i Norge. På to år har prisene økt med 18 prosent. 

Publisert 27. juni
Oppdatert 27. juni
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 742 ord
NY REKORD: Leieprisene økte med nesten 4 prosent i andre kvartal. Illustrasjonsfoto: Privatmegleren

Leieprisene i Norges fire største byer økte med 3,8 prosent i snitt i andre kvartal i år, viser statistikk som Eiendom Norge presenterte på torsdag.

Til sammen har leieprisene steget 7,7 prosent de seneste året. 

– Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser en rekordsterk vekst i leieprisene i andre kvartal 2024, og det med god margin for et andre kvartal i utleieboligprisstatistikkens historie, sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

LA FREM STATISTIKK: Eiendom Norge og adm. direktør Henning Lauridsen. Foto: Iván Kverme

Ifølge Lauridsen begynte leieprisene å stige kraftig da pandemien var på hell i andre kvartal 2022, og etter dette har leieprisene steget 17,8 prosent.

– Med rekordlav boligbygging, svak utvikling i realboligprisene, fortsatt høy rente, høyt skattetrykk, samt regjeringen og SVs foreslåtte skadelige reguleringer av leiemarkedet, venter vi dessverre at leieprisene vil fortsette å stige mye fremover, legger han til. 

Eiendom Norge-sjefen mener også det høye rentenivået også fører til høyere leiepriser, ettersom et øker avkastningskravet til utleierne, en effekt som gradvis overføres til leieprisene.

– Norges Bank skaper altså inflasjonen de forsøker å bekjempe, sier Lauridsen.

Kan skape utfordringer 

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen hos SpareBank 1 SR-Bank mener at den sterke prisveksten viser at det sterkt priss på leieprisene i Norge nå.

UTFORDRINGER: Sjefsøkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre Knudsen tror en såpass høy prisvekst kan føre til utfordringer for visse grupper. Foto: Sparebank 1 SR-Bank

– Prisene har steget med hele 8 prosent det siste året. Det er dobbelt så høyt som inflasjonen i Norge, og det er helt tydelig et sterkt press på leieprisene, sier Knudsen, som mener det kan være mange grunner til prisveksten.

– Økonomien holder seg bra – men det kan også være at det skjer ting i tilbudssiden. Endringer i regelverket kan ha gjort det mindre attraktivt å leie ut.

Ifølge sjeføkonomen vil en såpass høy vekst i leieprisene skape utfordringer for en gruppe som allerede er presset økonomisk. 

– Det er hovedsakelig to grupper som leier, det er studenter og de som ikke har råd til egen bolig. I en tid der kostnadene har steget mye er det viktig å se på tiltak for å bedre balansen i utleiemarkedet, sier Knutsen. 

Størst vekst i Oslo og Trondheim

Sterkest utvikling i andre kvartal hadde Oslo og Trondheim med en oppgang 4,3 prosent, etterfulgt av Bergen med 3,5 prosent.

I Stavanger og Sandnes falt leieprisene derimot med 5,3 prosent.

– Det er svært sterk årsvekst i leieprisene i alle byene bortsett fra Stavanger og Sandens, hvor årsveksten nå er negativ på 2,7 prosent. Til tross for dette har leieprisene her hentet inn igjen hele fallet under oljebremsen 2014/15. Det er imidlertid for tidlig å si om fallet nå er et trendbrudd i oljehovedstaden eller kun en sesongeffekt, forteller Lauridsen.

– I de øvrige byene er det imidlertid ingen tvil om styrken i leiemarkedet og den er sterk, sier han.

Antall boliger til leie på Finn.no i de store byene ved utgangen av andre kvartal 2024 var 3.144.

– Dette er stabilt med sist kvartal og litt høyere enn vi har sett de siste årene, sier Lauridsen.

Av disse er 1.755 i Oslo, 418 i Bergen, 616 i Trondheim og 355 i Stavanger/Sandnes.

– Utbudsdataene fra Finn.no nå og sammenlignet før pandemien tyder på det færre utleieboliger tilgjengelig nå enn for fem år siden, sier Lauridsen.

– Vil få stor betydning

Noe som irriterer Eiendom Norge-sjefen er regjeringens avtale med SV om revidert budsjett. Der fikk SV fremforhandlet et flertall for tre forslag til regulering av leiemarkedet, som skal skrives inn i husleieloven:

  • En hovedregel om at husleieavtaler ikke skal være tidsbestemte.
  • En rett for leieren til å forlenge en tidsbestemt leieavtale når den løper ut.
  • En ufravikelig oppsigelsesrett for leieren.

– Forslaget er åpenbart utført med gode intensjoner, men konsekvensene av dette for leiemarkedet vil være store. Trolig vil det redusere tilbudet av utleieboliger i Norge betraktelig, fordi det i praksis er en snikinnføring av husleieregulering.

Ifølge Lauridsen er blir dette en husleieregulering sammenlignet med dagens situasjonen, fordi det ikke gir utleier mulighet til å justere leien etter tre år.

– Med dagens husleielov har utleier mulighet til å justere leien til markedsleie hvert tredje år. Når tidsubestemte kontrakter blir hovedregelen, forsvinner utleiers mulighet til å justere leien til markedsleie automatisk, sier han.

– Dette vil får stor betydning hvordan både bankene og eiere vil vurdere utleieboliger som en investering, og trolig vil forslaget få store konsekvenser for utbudet av utleieboliger i Norge, sier Eiendom Norge-sjefen.