<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Antallet førstegangskjøpere i boligmarkedet øker

– Forventning om en sterk prisoppgang får mange foreldre til å strekke seg langt for å hjelpe barna inn i boligmarkedet, sier Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Publisert 18. juni
Oppdatert 18. juni
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 189 ord
FLERE FØRSTEGANGSKJØPERE: Ifølge Carl O. Geving, adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, er det Stor-Oslo, Stavanger og Kristiansand som trekker landsgjennomsnittet opp. Foto: Iván Kverme

Nye tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at antallet førstegangskjøpere i Norge økte i årets første kvartal, etter å ha falt sammenhengende siden 2021. Det skjer til tross for høye rentekostnader og stigende boligpriser.

Norges Eiendomsmeglerforbund mener oppgangen kan sees i sammenheng med høy lønnsvekst, lavere inflasjon og utsikter til lavere renter.

Samtidig antar meglerne at forventninger om høy boligprisvekst de nærmeste årene, blant annet som følge av høy befolkningsvekst og lav boligbygging, har bidratt til økt etterspørsel.

Foreldrene på banen

– Forventning om en sterk prisoppgang får mange foreldre til å strekke seg langt for å hjelpe barna inn i boligmarkedet før det blir for vanskelig. Sammen med lønnsvekst, lavere inflasjon og utsikter til lavere renter har dette bidratt til en liten oppgang i antallet førstegangskjøpere, sier Carl O. Geving, adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, i en melding.

Nivået på antallet førstegangskjøpere er fortsatt lavt på landsbasis. Det er Stor-Oslo, Stavanger og Kristiansand som trekker landsgjennomsnittet opp.

Terskelen heves

– Selv om kjøpekraften øker med høyere lønninger, lavere inflasjon og lavere renter, tror vi ikke på en varig oppgang blant førstegangskjøpere, fordi svak boligforsyning forventes å heve terskelen til boligmarkedet de kommende to–tre årene, sier Geving.