<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tomme Oslo-boliger er en luksus vi ikke har råd til

Naiviteten til Trygve Hegnar og James Stove Lorentzen savner sidestykke i norsk boligdebatt, hevder Omar Samy Gamal (SV).

Publisert 31. mai
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 430 ord
Article lead
lead
VIL FORBY OSLOS «HYTTEMARKED»: Jeg tror de fleste som leser denne teksten kjenner noen som eier sekundærbolig i Oslo som står tom store deler av året, skriver Omar Samy Gamal (SV). Foto: NTB
VIL FORBY OSLOS «HYTTEMARKED»: Jeg tror de fleste som leser denne teksten kjenner noen som eier sekundærbolig i Oslo som står tom store deler av året, skriver Omar Samy Gamal (SV). Foto: NTB

Debattinnlegg: Omar Samy Gamal, boligpolitisk talsperson i Oslo SV

Boligmarkedet i Oslo er i krise. Kun én av hundre leiligheter er mulig å kjøpe for en med vanlig sykepleierinntekt. Vi er i ferd med å skape en by der folk med yrker vi trenger ikke har råd til å bo i byen. Når SV reiser debatten som har tvunget seg frem om innføring av upersonlig boplikt i Oslo, fyrer Trygve Hegnar på alle plugger i en kommentar 26. mai.

På ti år har boligprisene i Oslo steget med 88 prosent. De neste tre årene kan prisene stige med ytterligere 30 prosent, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

Å eie bolig i Oslo har over mange år vært lønnsomt selv uten leieinntekter. I en sak i NRK fra 2022 ble «hytte i byen» beskrevet som en voksende trend fra meglerhold. Fenomenet skal ha vært størst i Oslo.

Enda mer bekymringsfullt er det at Transparency International i en rapport har pekt på økende eierskap fra skatteparadiser, og advart om at boligmarkedet i Oslo kan bli brukt i hvitvasking.

Jeg tror de fleste som leser denne teksten kjenner noen som eier sekundærbolig i Oslo som står tom store deler av året. Eller har lagt merke til naboleiligheter der det aldri er lys i vinduene.

Om dette er reelt, er vi oppe i samme størrelsesorden som antallet nye boliger som blir regulert i løpet av et helt år

Men hvor mange tomme boliger finnes i Oslo? Det er det ingen som vet sikkert. Og Høyre-byrådet i Oslo vil heller ikke vite. Derfor fremmer de nå et forslag om å oppheve bystyreflertallets vedtak om å utrede boplikt i Oslo.

Hvorfor er byrådet redd for ny kunnskap? Ansvarlig byråd James Stove Lorentzen (H) mener det er «lite sannsynlig» at flere tusen boliger står tomme i Oslo. Holdningen vitner om en naivitet det er vanskelig å fatte.

I en analyse fra Prognosesenteret kan man lese at det antas å være i underkant av 2.000 ubebodde boliger i Oslo. Tallet er usikkert, det finnes mange uregistrerte boliger i Oslo, og boliger som av ulike grunner ikke er en del av statistikken. Men om dette er reelt, er vi oppe i samme størrelsesorden som antallet nye boliger som blir regulert i løpet av et helt år.

Det bør bygges flere boliger i Oslo, i et raskere tempo. Samtidig bør vi bruke de boligene vi allerede har. Å la boliger stå tomme store deler av året, midt under en boligkrise, er en luksus vi ikke har råd til.

Omar Samy Gamal

Boligpolitisk talsperson i Oslo SV