<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Setter opp kjempefond på siden av Heimstaden

Mens pappa Ivar Tollefsen sliter big time med høye og dyre lån i Heimstaden setter sønnen Nick opp en gigantisk boligsatsing i Europa og Storbritannia. Nå skal han hente 19 milliarder.

Publisert 15. apr.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 548 ord
NY SATSING: Nick Tollefsen er leder for Heims Europa-satsing. Totalt skal det hentes inn nær 19 milliarder kroner til boliginvesteringer i Europa og Storbritannia. Foto: Heim

Ivar Tollefsen kjøpte Heimstaden i 2005, og bygget opp en gigant innen europeisk boligsektor. 19 år senere har Nick Tollefsen satt opp sitt nye imperium. Navnet er Heim, og Nick skal lene seg på Heimstaden-organisasjonen til pappa.

Nå har Tollefsen junior satt opp Heim Global Investor, et norsk aksjeselskap som skal operere som fondsforvalter for det som foreløpig tegner til å bli to fond.

Det første fondet handler om 800 millioner pund med planlagt close i midten av 2024. Fondet skal investere i britiske boliger.

Det andre fondet blir på 750 millioner euro, og er planlagt å hentes i løpet av andre halvår 2024 for boliginvesteringer i Europa. Totalt snakker vi om nær 19 milliarder kroner.

Rekruttert sine egne

Heim Global Investor har allerede hentet inn ressurser fra Tollefsens gamle imperium. Adm. direktør Andreas Oulie er hentet fra Fredensborg, der han har vært adm. direktør for investeringsteamet. Christian Birrell har vært sjef for Heimstadens britiske investeringsaktivitet siden april 2022. Nå tar han samme rolle i Heim.

Nick Tollefsen har jobbet i Fredensborg siden 2015. Han skal lede fondet som skal drive boliginvesteringer i Nord-Europa.

Kristian Berentsen trakk seg i desember som juridisk direktør i Heimstaden og Fredensborg med virkning fra 31. mai i år. Han er hentet inn i styret. Det er også Erik Glæset Gullestad, som har vært adm. direktør i Fredensborg siden oktober 2015 og styremedlem i Heimstaden fra 2019 til 2021.

BAHR-advokat Jonathan Uggedal er innsatt som styreleder i Heim.

Alternative investeringsfond

I en melding fra Heim fremgår det at Heim vil ha rent fokus på alternative investeringsfond, og vil være et tillegg til Heimstadens rolle som eier og operatør av Heimstaden Bostad, men at Heim skal drive som en helt separat og uavhengig fondsforvalter.

«Heim vil dekke boligbehov til byer i vekst karakterisert med høy etterspørsel og begrenset tilbud», skriver Heim.

Heim skal nyttegjøre seg av 80 forvaltere sammen med 140 boligeksperter i Heimstaden. Eierskapet er imidlertid 100 prosent Fredensborg, der Tollefsen-familien eier 94,65 prosent fordelt med 90 prosent på Sveits-utflyttede Ninja Tollefsen og resterende 10 prosent prosent på Ivar Tollefsen. Nick Tollefsen står ikke offisielt oppført med eierandeler i Fredensborg.

Akutt undertilbud

Andreas Oulie uttaler til Perenews at Heim er nær ved å gjøre sin første investering i det britiske fondet, der strategien handler om å utvikle og holde eiendommer i inntil fem år. Oulie tenker også å kunne bygge opp en rent forvaltningsgren som skal bygge enda mer langsiktige porteføljer.

Planen er å investere i markeder der Heimstaden allerede er godt representert, som Sverige, Storbritannia, Danmark, Tyskland, Nederland, Tsjekkia, Finland og Polen i tillegg til Norge.

Det handler om å utvikle boligprosjekter der det eksisterer ferdige reguleringsplaner, som at de har kontroll på tidslinjen i prosjektene. Oulie utelukker heller ikke å ekspandere inn i andre kategorier boligeiendom, som studentboliger og annet, men fra start handler det om å gå inn der de mener det er et akutt undertilbud av boliger både i Storbritannia og Europa.

Renteskvis og etterforskning

Satsingen kommer etter turbulente år i Heimstaden med galopperende renter etter enorme kjøp av boligporteføljer da renter og avkastning var svært lave. Det har medført perioder med negativ kontantstrøm og satt kredittratingbyråene i alarmberedskap. Fitch har satt Heimstaden Bostad på negative utsikter og nedgradert ratingen til BBB- som følge av likviditetsskvis og lavere rentedekningsgrad.

Heimstaden har også vært påvirket av etterforskningen rundt det svenske pensjonsfondet Alectas investering på 38 prosent i Heimstaden Bostad.