<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boligprodusentene: Laveste salg og igangsetting i målingens historie

– Salg og igangsetting av nye boliger er det laveste vi har registrert for februar måned siden vi begynte med månedlig registeringer i 2010, sier adm. direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening.

Publisert 14. mars
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 340 ord
Foto: Gard Setsaas

Igangsatte boliger i siste tolvmånedersperiode (fra mars 2023 til februar 2024) er 13.642 boenheter. Det er det svakeste målt siden målingene startet i 1999, og halvparten av det beregnede boligbehovet

– Underdekningen i boligforsyningen er vesentlig forverret det siste året, konstaterer Hiim. 

Dette vil ramme alle som trenger boliger, og vil ha alvorlige konsekvenser for familier, arbeidsplasser og verdiskapning i flere år fremover, mener han. 

I morgen legger regjeringen frem deres boligmelding, hvor det forventes fra bransjen at de kommer med kraftfulle tiltak for å øke boligbyggingen.

– Slik kan folk ha råd til å kjøpe bolig, sier Hiim.

Husbanken bidrar til aktivitet i et svekket nyboligmarked. Så langt i år har Husbanken mottatt søknader for lån til boligkvalitet for 11 milliarder kroner, og vel 3.000 nye boenheter. 

– Det ligger an til at midlene blir oppbrukt før påske. Husbankenes låneordning til boligkvalitet må derfor få økte rammer, understreker Hiim.

Lavere enn i fjor

Salget av nye boliger i februar 2024 er tre prosent under samme måned i fjor.

Antall solgte nye boliger de siste tre måneder (desember til februar) er 3.798 boenheter, hvilket er 3 prosent under tilsvarende periode året før. Salget pr. boligtype viser at eneboliger er 22 prosent under, småhus er 13 prosent under og leiligheter er 14 prosent over tilsvarende periode året før. 

Det er solgt 852 eneboliger, 915 småhus og 2 030 leiligheter de siste tre månedene.

Totalt antall solgte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 13.250 boenheter, som er 25 prosent under forrige tolvmånedersperiode. Antall solgte nye eneboliger er 3.587 boenheter, som er 21 prosent lavere. Antall solgte småhus er 3.081 boenheter, som er 15 prosent under forrige tolvmånedersperiode.

Av leiligheter er det solgt 6.582 boenheter, som er 31 prosent under forrige tolvmånedersperiode.

Lav igangsetting

Igangsettingen av nye boliger i februar i år var på et 20 prosent lavere nivå enn i samme måned i fjor. De siste tre månedene ble det igangsatt 4.455 enheter, hvilket er en nedgang på 17 prosent. For eneboliger er tallene enda verre, med 34 prosent færre igangsatte, mens småhus og leiligheter er på nivåer som er henholdsvis 5 og 14 prosent lavere.