<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krever milliardærbrygge fjernet

Milliardær Christian Gruner Sundt og investor Tom Bergesen har en båtbrygge med plass til fem båter nedenfor eiendommene sine på Bygdøy. Nå krever kommunen anlegget fjernet.

Publisert 25. okt. 2023
Oppdatert 27. okt. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 618 ord
STRIDENS KJERNE: Denne flytebryggen, og betongkonstruksjonen på land, mener Oslo kommune er ulovlig og vil ha den fjernet. FOTO: Jørgen Hyvang

Dronninghavnveien strekker seg fra Folkemuseet og ned til Frognerkilen. Der ligger flere moderne båtbrygger og dupper i høstsola. 

Tom Bergesen og Christian Gruner Sundt eier en strandparsell sammen, og nå har de fått et strengt brev i posten fra Oslo kommune.

«Betydelig utvidet»

Plan- og bygningsetaten har vært på kartleggingstur langs fjorden. Der har de tatt bilder av de attraktive båtplassene, og de har sett på gamle flyfoto over området. Konklusjonen er at flytebryggen på Sundt og Bergesens eiendom er blitt «betydelig utvidet» de seneste tiårene.

Tidlig på 70-tallet var det kun snakk om en liten brygge på 7,3 meter som stakk ut i vannet.

«Flytebryggen har vært meldepliktig/søknadspliktig hele perioden den har eksistert og er dermed ulovlig», slår Plan- og bygningsetaten fast i varselet.

SUNDT: Dette huset i Dronninghavnveien tilhører Christian Gruner Sundt, og han har båtbrygge litt lenger ned i veien. FOTO: Jørgen Hyvang


I brevet til Sundt og Bergesen kommer det frem at kommunen krever flytebryggen fjernet, og at betongkonstruksjonen må tilbakeføres til sin seneste lovlige stand som var i 1971. Bergesen og Sundt kan søke om å få flytebryggen godkjent, men ettersom det er svært strenge regler for hva som kan bygges i strandsonen, skal det mye til.

I tillegg til de fem flytende båtplassene til Sundt og Bergesen er det blitt murt opp en betongbrygge i strandkanten. Den måler nå fem ganger tre meter.

«Utvidelsen av bryggen var og er søknadspliktig, og var og er også avhengig av dispensasjon fra byggeforbudet i strandsonen. Utvidelsen av betongbryggen er dermed ulovlig», heter det i brevet.

Arvet villa

Christian Sundt har to eiendommer på Bygdøy. Den ene kjøpte han i 2009. Den andre har vært i familiens eie i en årrekke. 46-åringen arvet villaen sammen med søsteren Helene da faren Petter Sundt døde. 

PÅ RIKE-LISTEN: Med en formue på 8,6 milliarder kroner er Christian Sundt på 36. plass på Kapitals 400-liste. FOTO: Sundt

Siden har den sirkulert i familien, men i 2021 kjøpte han den for 70 millioner kroner av søsteren. Kanskje var planen å bo der selv, for etter åtte år i USA tydet mye på at han var på vei hjem til Norge. Så gjorde han en u-sving. Finansavisen skrev i vår at han i stedet tok med seg formuen til Sveits. 

Nabotomta har siden 1991 vært i shippingarving og investor Tom Bergesens eie. Det har ikke lyktes Finansavisen med å komme i kontakt med Christian Sundt. Bergesen ønsker ikke å kommentere saken.

Flytter vestover

De seneste årene har Oslo kommune finkjemmet strandsonen på jakt etter ulovlige brygger, badehus og gjerder. Prosjektet er et samarbeid mellom Plan- og bygningsetaten og Bymiljøetaten. Målet er å følge opp ulovlige forhold og fjerne stengsler og privatisering som hindrer allmennheten tilgang til strandsonen.

Frem til nå har kommunens folk konsentrert seg om området rundt Mosseveien, Bekkelaget, Ulvøya, Ormøya og hytteøyene. Nå har de flyttet seg vestover. 

– Det første varselet som del av den aktive oppfølgingen på Bygdøy ble sendt ut i starten av uka, og flere varsler er på vei ut fortløpende, opplyste prosjektleder Lena Amdal hos Plan- og bygningsetaten til Finansavisen før helgen.

20 ulovlighetssaker

Pr. i dag er det opprettet i overkant av 20 ulovlighetssaker på Bygdøy, men antallet endres etter hvert som nye saker opprettes eller avsluttes.

Nå viser det seg at også kommunen selv har en ulovlig brygge. Den ligger rett ved siden av bryggen til Sundt og Bergesen.

Mandag fikk Eiendoms- og byfornyelsesetaten et varsel fra PBE om å rette det ulovlige forholdet. Også her er det snakk om en flytebrygge og fastbrygge som skal ha blitt utvidet.

HØYT: Tom Bergesens hus kneiser på toppen av en liten kolle med utsikt over Frognerkilen. Nedenfor i øst ligger båtbryggen. FOTO: Jørgen Hyvang