Presset i Oslos leiemarked fortsetter å øke ettersom andelen sekundærboliger fortsetter å falle, hevder Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).
I en fersk rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse, med bidrag fra NEF og Ambita, kommer det frem at andelen sekundærboliger har falt til et nytt bunnivå, og er nå nede i 14,9 prosent.
I løpet av de siste fire årene har det forsvunnet drøyt 7.200 sekundærboliger fra markedet i Oslo, en nedgang på 12,2 prosent.
Fjernet egenkapitalkrav
Det er flere grunner til nedgangen. I rapporten pekes det blant annet på at formuesbeskatningen på sekundærbolig har økt, i tillegg kan det svake leiemarkedet under pandemien ha bidratt til at potensielle boliginvestorer har satt seg på gjerdet for en periode.
Etter gjenåpningen har imidlertid etterspørselen i leiemarkedet tatt seg opp igjen, godt hjulpet av både mer hjemmekontor og flyktninger fra Ukraina.
Fra 1. januar i år ble også det særskilte kravet til egenkapital på sekundærbolig i Oslo fjernet, men økte renter og kostnader har likevel bidratt til å dempe etterspørselen.
– Vi registrerer en sterk nedgang i andelen sekundærboliger av den totale boligmassen i Oslo, og utsiktene er svært negative siden det knapt bygges nye boliger i Oslo. Det er primært rente- og skattekostnadene som tvinger mange til å selge sekundærbolig, og av samme grunner er det færre som har råd til å kjøpe, sier adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.
Frykter kollaps
Ifølge Geving går utviklingen i Oslo, hvor det er liten tilførsel av nye boliger, samtidig som det er høy befolkningsvekst, raskt mot et boligunderskudd.
– Dette ser ikke bra ut, og vi er frykter for at dette vil ende med en tilbudskollaps i Oslos leiemarked, sier han.
Hittil har nedgangen i Oslo blitt kompensert av en oppgang i flere av nabokommunene, men det er ventet at det vil komme færre nye sekundærboliger inn på markedet siden salget av nye boliger under oppføring har falt såpass mye det siste året.
Venter fall i andre steder
For selv om sekundærboligene har forsvunnet fra Oslo-markedet, har det vært en vekst i noen av de andre store byene i landet. Blant annet i Trondheim, Tromsø og Bodø har den økt i over ett år, og i Bergen de siste tre kvartalene.
– I 2021 ble det solgt svært mange boliger under oppføring i de fleste storbyene, med unntak for Oslo hvor boligbyggingen har vært moderat i flere år. De siste 24 månedene har salget av boliger under oppføring falt som en stein, og småinvestorene har vært mindre aktive enn normalt, sier Geving.
NEF-sjefen legger til at de forventer at andelen sekundærboliger vil falle i samtlige storbyer i årene som kommer, og på den måten svekke tilbudet av leieboliger.
– Dette vil skape utfordringer for boligforsyningen til en befolkning i sterk vekst med økt behov for leieboliger, sier han.
For landet sett under ett var sekundærboligandelen i tredje kvartal i år om lag uendret fra kvartalet før, etter en liten økning i fra første kvartal. Før det hadde sekundærboligandelen falt sammenhengende siden sommeren 2019.
Leieprisene opp 8 prosent
I begynnelsen av oktober kom også husleieindeksen for tredje kvartal, som viser prisutviklingen på leiemarkedet i Norge. Der kom det frem at snittleieprisen i Norge var på 11.838 kroner, som er en oppgang på 8,16 prosent sammenlignet med fjoråret. Mens i Oslo var snittprisen for å leie bolig i tredje kvartal på 15.473 kroner, en oppgang på 6,4 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2022.
I Bergen og Stavanger/Sandnes var gjennomsnittsprisen for å leie en bolig i tredje kvartal på 11.162 og 11.439 kroner, opp henholdsvis 7,4 og 12,1 prosent ammenlignet med tredje kvartal i fjor. Mens i Trondheim økte prisene i tilsvarende perioder med 5,4 prosent – til 11.472 kroner.