<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
15 år ved roret: Grace Reksten Skaugen kom inn i Investor AB allerede i 2006. Dette bildet er imidlertid fra et annet styre. Foto: NTB

Grace Reksten Skaugens svenske eventyr er like mye verdt som Equinor

Wallenberg-familiens sparebøsse er nå verdt like mye som Norges mest verdifulle selskap, Equinor. Selv ikke en vaksineskandale har greid å stoppe kursoppgangen. Grace Reksten Skaugen har vært med på eventyret siden 2006.

Publisert 16. apr. 2021Oppdatert 19. apr. 2021
Lesetid: 5 minutter

Denne uken nådde børsverdien til svenske Investor AB hele 550 milliarder svenske kroner, etter en solid kursoppgang det seneste året. Equinor er til sammenligning verdsatt til rundt 540 milliarder norske kroner. Med dagens kronekurs er det omtrent dødt løp mellom de to skandinaviske gigantene.

Det er den mektige Wallenberg-familien som kontrollerer Investor AB, som med årene er blitt en av Nordens sterkeste verdiaksjer, med solide utbytter hvert år. De seneste ti årene er aksjens totalavkastning (kursvekst + utbytte) på solide 18 prosent årlig. På 20 års sikt er den årlige totalavkastningen på 11 prosent.

En norsk kvinne har vært med på eventyret helt siden 2006. Grace Reksten Skaugen er styremedlem og kom inn da selskapet var verdt noen titalls milliarder kroner.

Men alt er ikke rosenrødt. Styret har fått en vaksineskandale i fanget.

Investor AB er et eneste stort investeringsselskap. Det tredje største engasjementet er AstraZeneca. Storebror eier aksjer for 42 milliarder kroner i farmasiselskapet, rundt 3,9 prosent av aksjene.

UTBYTTEDEBATT: Jacob Wallenberg bruker aksjonærbrevet til å ta en oppgjør med utbyttedebatten. Foto: Bloomberg

Vaksine skrotes

Vaksinen som markedsføres under navnet Vaxzevria 34 er utviklet av AstraZeneca og Universitetet i Oxford.

Den ble formelt godkjent av EU fredag 29. januar. I begynnelsen av mars valgte imidlertid Folkehelseinstituttet (FHI) å midlertidig stanse bruken av AstraZeneca-vaksinen, etter mistanke om mulige dødsfall som følge av bivirkninger knyttet til blodpropp i Danmark.

Det europeiske legemiddelsamarbeidet (EMA) har registrert 62 tilfeller av sjelden og alvorlig blodpropp i hjernen.

22. mars var det klart at tre helsearbeidere i Norge døde som følge av blodpropp. Alle tre hadde fått vaksine fra AstraZeneca.

«Vi har årsaken. Og det er ingen andre ting enn vaksinen som kan forklare at vi har fått den immunresponsen», uttalte overlege og professor Pål Andre Holme ved Rikshospitalet etter hendelsen. Han glemte riktignok å nevne at han er sponset av Pfizer.

Flere land har gjenopptatt bruken av vaksinen for aldersgrupper over 50 eller 60 år. Torsdag denne uken annonserte FHI at de ønsker å droppe vaksinen. Danmark besluttet på sin side onsdag å ta AstraZeneca ut av sitt vaksinasjonsprogram. De dårlige nyhetene ramler inn i styrerommet i Arsenalsgatan 8 i Stockholm, hvor Investor AB har sitt hovedkontor.

GOD PLASS: Den kjente eiendommen Täcka Udden på Södra Djurgården i Stockholm var en gang sommerbolig for Knut Agathon Wallenberg. I dag fungerer den som representasjonsbolig for Investor og SEB. Foto: Getty Images/Janus Orlov

Ligger lavt

Svenske medier har flere ganger forsøkt å få et intervju med Marcus Wallenberg, som er nestleder i styret i Investor og som har sittet i styret i AstraZeneca i 22 år. Men han har stort sett valgt å ligge lavt.

«Vi har et langsiktig perspektiv og engasjement i våre innehav. Det gjelder definitivt også AstraZeneca», har han skrevet i en kommentar til Svenska Dagbladet.

VAKSINETRØBBEL: Marcus Wallenberg har sittet i styret i AstraZeneca i 22 år. Foto: Bloomberg

Aksjemarkedet er klar i sin tale. Vaksineproblemene betyr ingenting for Investor. Selv om det er kommet flere dårlige vaksinenyheter denne uken har aksjekursen bare fortsatt oppover, til en ny toppnotering på 723 kroner denne uken.

Forretningsmessig er vaksineproduksjon en liten del av et selskap de eier 4 prosent av. Men vaksinetrøbbel er neppe noe styret kan fnyse av. Det er et stort prestisjeprosjekt for AstraZeneca. Det skulle ikke bidra med store penger på bunnlinjen. Vaksinen selges til kostpris. Men det skulle plassere AstraZeneca på toppen av samfunnsansvarspyramiden. Og med det et bunnsolid globalt rennomé.

Slik blir det ikke. I stedet kan AstraZeneca risikere å sitte igjen med svarteper blant vaksineprodusentene.

LITT AKSJER: Grace Reksten Skaugen har vært med på oppturen i svenske Investor AB. Foto: Investor

Finansavisen har snakket med Grace Skaugen, som ikke kan uttale seg om AstraZeneca-saken. Men hun sier at styrevervet i Investor har vært noe av det viktigste hun har jobbet med de siste 15 årene.

– Som styremedlem opplever jeg at drivkraften for Investor AB er langsiktig eierskap, som skal styrke de enkelte selskapenes konkurransekraft og dermed skape verdier. Det er inspirerende å vite at utbyttet fra Investor til de største eierne, Wallenbergstiftelsene, for en stor del går til svensk forskning som skal gavne landet. Wallenbergstiftelsene gir nesten like mye som den svenske stat til forskning og støtter viktige forskningsprosjekter på en svært effektiv måte. I 2020 har et stort antall millioner gått til Covid-19 forskning, sier Skaugen.

Hun kom inn i dette vervet gjennom at hun var styremedlem i Atlas Copco. Hennes 2.200 aksjer var torsdag verdt 1,6 millioner kroner.

Etablert i 1916

Men det ser altså ut til at den store verdiskapningen er immun mot vaksinetrøbbel. Og verdiskapningen er robust. Den har vart i flere hundre år. Den tidlige Wallenberg-historien starter allerede på 1600-tallet og har fylt flere historiebøker. Som kjent har Wallenberg vært en av Sveriges mest innflytelsesrike familier både innen politikk og næringsliv.

Tippoldefaren til dagens styrende Wallenbergere var marineoffiser. Om vinteren frøs havnen i Stockholms marinebase igjen og AO Wallenberg tok jobb på handelsskip verden rundt. I USA kjøpte han bøker om økonomi og finans. Tilbake i Sverige startet han bank.

Det ble starten på SEB, som ble etablert i 1856.

Banken ga startkapital til en rekke industribedrifter, men i 1870-årene kom det en finansiell krise til Sverige. I stedet for å slå selskapene konkurs tok banken over eierskap i flere av disse bedriftene.

Men i 1916 kom det en lov om at banken ikke både kunne være låneinstitusjon og samtidig eier. Aktiviteten måtte deles i to. En i bank og en i eierskap. Det ble starten på Investor AB.

De to mest fremtredende familiemedlemmene i dag er Marcus og Jacob Wallenberg.

Marcus Wallenberg gjorde karriere på Wall Street før han tok over som adm. direktør og styreleder i Investor fra 1995 til 2005. 

I dag er det fetteren Jacob Wallenberg som er styreleder. I sitt aksjonærbrev for 2020, publisert for bare noen uker siden, tar Jacob opp temaet utbytte, som også har vært diskutert i Sverige.

Det må være opptil hvert enkelt selskap å vurdere sin egen utbyttesituasjon, mener Wallenberg.

«Jeg mener at prisen samfunnet betaler for å stoppe utbytter er veldig høy. Utbytter er viktig for den overordnede økonomien av flere grunner. Utbytte gir viktig inntekt for enkeltpersoner, pensjonsfond, stiftelser og universiteter. Et annet aspekt er omdisponering av kapital fra velfinansierte virksomheter til andre, ofte yngre og mer innovative virksomheter, med større kapitalbehov.» skriver Wallenberg.

Han foreslår et utbytte på 14 kroner for 2020 for Investor AB.

I fjor delte Investor AB ut utrolige 7 milliarder kroner i utbytte. Svært lite av dette havner i familiens private lommebøker. Familiens eierskap er organisert i stiftelser, som også mottar utbyttene. Knut and Alice Wallenberg Foundation mottok i fjor 1,6 milliarder kroner i utbytte og er den største private bidragsyteren til finansiering av forskning i Sverige. 

Om vi synes det er leit at et svensk familieforetak plutselig er mer verdt enn Norges største selskap, her er en fattig trøst: Oljefondet eier 1,8 prosent av aksjene i Investor AB.