<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
FLYTENDE UTLEIEHYTTER PÅ VERDENS ENDE: Hyttene skal gå over to etasjer. En etasje over vann og en under vann. Flytebryggen hyttene står på har et samlet areal på rundt 50 kvadratmeter. Foto: SPIR Arkitekter, Tønsberg

Kjemper for undervannshytter på Verdens Ende

Utleie av tretopphyttene i Horten er så god business at de tre pensjonistene også fikk ideen om å tilby overnatting under vann på Verdens Ende. Det har skapt bølger i lokalsamfunnet.

Publisert 26. mars 2021Oppdatert 29. mars 2021
Lesetid: 6 minutter

HORTEN / VERDENS ENDE

– Det var her, på denne terrassen på Ugleredet, Einar Chr. Erlingsen fikk ideen om utleie av hytter under vann på Verdens Ende, sier Trond Barth Andersen.

Vi nyter panoramautsikten over Oslofjorden hundre meter under oss og ser blant annet Jeløya, fergen i skytteltrafikk mellom Horten og Moss, lokale fiskere, Son og Drammensfjorden. Foran oss dukker det stadig opp meiser, hakkespetter og andre fugler, men ekornparet Albert og Albertine glimrer med sitt fravær. Ugleredet er en av fem tretopphytter Andersen eier og har utviklet sammen med et knippe andre lokale pensjonister.

TRETOPPHYTTE MED ENKEL ADKOMST: Parkeringsplassen er rett utenfor, så adkomsten til denne tretopphytta fungerer både med barnevogn, rullator og rullestol. Foto: Hilde Oreld

– Ideen med tretopphytter fikk jeg fra min venn og nå forretningspartner Frode Schei i Brumunddal. Han har bygget opp en bedrift med fem slike hytter der. De er ekstremt populære, fullt belegg hele året og det er vanlig med flere måneders ventetid for å overnatte. For fem år siden ringte jeg Frode. Han er guruen i Norge på tretopphytter, sier Andersen, som ville gjøre det samme i Vestfold, men bytte ut innland med fjord.

Nå har vi ingen ledige helger før i september, men det finnes noe ledig på ukedager

– Min kone og jeg syklet rundt i Horten og lette etter et passende sted, og det fant vi.

Lange ventelister

Sammen med blant andre Frode Schei, Einar Erlingsen og Kjell Alpers har Andersen satt opp fem hytter. Det gjør Tretopphytter Oslofjord til en stor aktør på tretopphytte-markedet. I Brumunddal er det like mange, mens konkurrentene har stort sett én til tre hytter.

FUGLETITTING: Både ekorn og småfugler kommer på hyppige besøk på terrassen. Foto: Hilde Oreld

– Vi har belegg hele året. I januar hadde vi 80 prosent belegg. De fleste ligger over én natt, mens 20 prosent bor her i to netter. Og de fleste måltider tilberedes på bålpannen der, sier Andersen og peker.

HYTTEKOS: Mange velger å ta med egen mat og drikke, men det er også mulig å bestille mat som står klar i kjøleskapet når gjestene kommer. Foto: Hilde Oreld

Hvem er den typiske gjesten?

– De fleste kommer fra Oslo, Buskerud og Vestfold. Vi har mange familier, gjerne på tvers av generasjoner. Og venninnegjenger eller par. Det er ofte presanger. Halvparten av disse igjen er overraskelser.

Eksplosjon i sære overnattingssteder

Hyttene har sengeplass til åtte, men på grunn av pandemien er dette nå redusert til fem. Prisen per natt for en hytte er 3.000 på hverdager, 4.000 på fredager og 5.000 på lørdager.

PLASS TIL ÅTTE: Hyttene har plass til åtte, men på grunn av pandemien er maksimalt antall beboere per hytte nå redusert til fem. Foto: Hilde Oreld

– Nå har vi ingen ledige helger før i september, men det finnes noe ledig på ukedager, sier Andersen som motvillig oppgir fjorårets omsetning til drøye 5,5 millioner kroner og «en bunnlinje så i mye pluss at jeg ikke tør si det».

EIENDOMSUTVIKLER: Trond Barth Andersen er glad i kreative prosjekter, enten de befinner seg i tretopper eller under vann. Foto: Hilde Oreld

–Det har jo eksplodert i rare steder å overnatte. Jeg har akkurat kjøpt boken om 110 unike overnattinger i Norge, sier Einar Chr. Erlingsen. Også han tretoppentusiast, i tillegg til blant annet å ha bygget opp Oseberg Vikingarv i Tønsberg og å ha jobbet med etableringen av Færder nasjonalpark.

BELIGGENHETEN TIL DE FLYTENDE UTLEIEHYTTENE: Det legges opp til tre eller fire hytter i den nordøstlige delen av havnebassenget ved Verdens Ende. Adkomst blir med kabelferge gjestene trekker seg over med, tilsvarende fergen på Brønnøya i Asker. Foto: SPIR Arkitekter, Tønsberg

– Og det var rundt fem år siden jeg fikk ideen om å etablere undervannshytter ved Verdens Ende. Hvis vi får til dette, blir vi først i Europa. Det finnes bare en håndfull lignende andre steder i verden. Blant annet i Dubai og på Zanzibar, legger han til.

Akvariet som ble borte

Vi har forflyttet oss fra tretoppene til det karakteristiske vippefyret på sydspissen av Tjøme. Det pensjonerte firkløveret Einar Erlingsen, Trond Barth Andersen, Knut Børge Knutsen og Kjell Alpers har mer enn nok å henge fingrene i. De har planlagt tre eller fire hytter i den nordøstlige delen av havnebassenget ved Verdens Ende.

SV og MDG har satt seg på bakbena. De er ikke så mange, men de roper høyest

– Og de ligger ikke i, men utenfor nasjonalparken. Det er svært viktig å understreke, for det handler om et lovverk, sier Knutsen.

BLIR FØRSTE I SITT SLAG I EUROPA: Det finnes tilsvarende løsninger i Dubai og på Zanzibar, men enn så lenge ingen flytende undervannshytter i Europa. Foto: SPIR Arkitekter, Tønsberg

Hyttene er tenkt som flytebrygger med en del over vann og en del under vann. De skal ikke kreve noen form for permanent fundamentering eller andre former for naturinngrep.

– Vi vil bygge en liten kabelferge, som den til Brønnøya, hvor gjestene trekker seg selv over med en line som ligger langs bunnen, sier Knutsen.

– Mange kjenner livet over vann, men det er mye som også skjer under vann. Med undervannsdrone har vi sett at det yrer med store og små fisk, eremittkreps, krabber og annet liv, legger han til.

DET ER HER DET SKJER: Gjestene bor praktisk talt i et akvarium dersom de velger å sove i undervannsdelen. Foto: SPIR Arkitekter, Tønsberg

I gamle dager var det jo et akvarium på Verdens Ende, og mange har snakket om å bygge det opp igjen. Men det krever en større utbygging på land.

– Det vi skal, er å åpne et panoramavindu ut mot sjøen og sjøbunnen, sier Alpers. Sivilingeniøren legger til at de også har fått med seg Kongsberg Maritime på laget, både når det gjelder muligheter for havforskning og engasjementet det skaper rundt bevaring av havet.

– Det vi håper, er at dette skal bidra til næringsvirksomhet i randsonen av nasjonalparken, og at det vil skape tre til fem helårs arbeidsplasser. For vi trenger ikke mer folk her i juli, da er det allerede mer enn fullt, sier Andersen og forteller at både kommunen, ordføreren og rådmannen er positive til dette spektakulære prosjektet som skal styrke Verdens Ende som en helårs reiselivsdestinasjon.

SV og MDG hyler nei

Men det er mye politikk og saksbehandling som må på plass, så dette kan tidligst gjennomføres om halvannet til to år. Firkløveret innrømmer at det fortsatt er noen skjær i sjøen:

– SV og MDG har satt seg på bakbena. De er ikke så mange, men de roper høyest, sier Knutsen. Det er også noen lokale fiskere som ikke applauderer prosjektet med et anslått investeringsbehov på mellom 20 og 25 millioner kroner.

KREATIVE PENSJONISTER: Trond Barth Andersen (t.v), Knut Børge Knutsen, Kjell Alpers og Einar Chr. Erlingsen (t.h) er initiativtakerne til Verdens Ende Undervannshytter. Foto: Hilde Oreld

– De sier at det blir så stygt, men jeg kan ikke skjønne at moderne hytter som flyter inntil svaberget er noe styggere enn de cabincruiserne som allerede ligger her, sier Erlingsen oppgitt.

I tillegg mener Færder SV at private utleiehytter i et offentlig område er en skikkelig dårlig idé.

– Men jeg kan ikke forstå at utleiehytter er mindre privat enn alle båtene som ligger til kai her, sier Alpers og rister oppgitt på hodet.

– Med hvor stor sannsynlighet tror du dette blir en realitet?

– Meget stor. Og vi har fått forespørsler fra andre steder som vil ha dette, men vi har troen på å få det til her.

Roar Jonstang var Høyre-ordfører i Færder kommune i til sammen 12 år. På den tiden var han også styreleder i Færder nasjonalpark.

– Har du tro på at undervannshyttene blir en realitet?

– Jeg synes det er kjempefint at de som har gode ideer og har lyst til å gjennomføre, gjør dette. Det er en løsning som jeg virkelig heier på. Vi ønsker jo aktivitet i nasjonalparkens randsone, og Verdens Ende er en attraksjon. Dette kan bli et virkelig spennende innslag, sier Jonstang.